Se prelungește „marea ieftinire”. Pe listă intră noi produse
Plafonarea prețurilor la anumite produse de bază se va prelungi cu încă trei luni. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Marcel Ciolacu, în cadrul ședinței de guvern de astăzi. În plus, pe listă se vor adăuga noi produse, în special cele folosite pentru preparatele de sărbători. Astfel, lista produselor cu prețuri plafonate ajunge de la 14 la 21.
Guvernul a extins cu 90 de zile, respectiv până la 31 ianuarie 2024, măsurile de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi că se va prelungi cu încă trei luni de zile măsura plafonării prețurilor la anumite produse alimentare. În plus, lista cu produse va fi extinsă, de la 14 produse alimentare la 21, unele dintre produsele nou adăugate fiind cele achiziționate în mod special în preajma sărbătorilor de iarnă.
„Adoptăm astăzi o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă, când – știm cu toții – cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21”, a spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern de astăzi.
Pe lista produselor pentru care se va limita adaosul comercial se vor adăuga următoarele produse agricole și alimentare: carne tocată, la categoria legume proaspete s-a adăugat usturoiul, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere, adăugate la categoria fructe proaspete.
Lista integrală conține 21 de produse agricole și alimentare. Pe lângă cele menționate mai sunt: pâine, lapte, brânză telemea de vacă, iaurt, făină, mălai, ouă de găină, ulei, carne de pui, carne de porc, legume proaspete (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi), fructe proaspete vrac(înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, struguri de masă, pere), cartofi, zahăr.
O altă măsură nou introdusă în actul normativ vizează produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea și conducerea contabilității de gestiune. Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.
„Suplimentar, introducem și o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România și vă spun foarte clar că acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a mai declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.
La mijlocul anului în curs, guvernul a aprobat măsura de plafonare a adaosului pentru procesatori, distribuitori și retaileri, însă nu și pentru producători pentru 14 produse de bază, ca urmare a creșterilor de prețuri. Măsura, potrivit Executivului, a dus la creșterea puterii de cumpărare, odată cu ieftinirea produselor. Plafonarea urma să fie aplicată inițial pentru o perioadă de trei luni de zile, cu posibilitatea de prelungire dacă efectele se dovedeau a fi benefice.