Se modifică Codul Rutier. Amenzi usturătoare pentru live-urile la volan
Cei care folosesc dispozitive mobile în timp ce se află la volan vor risca amenzi usturătoare. MAI a pus în dezbatere noul Cod Rutier care nu doar că prevede sancționarea aspră a celor care fac live-uri în timp ce se află la volan, ci extinde și sfera de aplicare a amenzilor.
Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică noul Cod Rutier. Potrivit expunerii de motive, polițiștii spun că vor amenzi mai aspre pentru cei care folosesc nu doar telefoanele, ci orice dispozitiv mobil, atunci când se află la volan. MAI citează tragediile care au avut loc în ultima perioadă, tragedii în care șoferii și-au transmis live, pe Facebook, propriile accidente.
„În timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video,” se arată în cuprinsul noului Cod Rutier.
Șoferii pot rămâne fără permis
Pentru încălcarea legii, șoferii se pot alege cu amenzi de până la 2.900 de lei. Folosirea dispozitivelor mobile la volan atrage sancțiuni cuprinse între 9 și 20 puncte-amendă, iar șoferii vor primi și 6 puncte de penalizare.
Proiectul prevede și extinderea categoriilor de participanți la trafic cărora li se aplică interdicția. Astfel, vor putea fi sancționați pentru utilizarea dispozitivelor mobile și conducătorii acelor autovehicule pentru care până acum nu era nevoie de permis.
„ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul mersului, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul de vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere,” se arată în modificarea textului legii.
Iar dacă în timpul utilizării dispozitivelor mobile șoferul încalcă și reguli de circulație, polițiștii vor putea să le suspende permisul pentru o perioadă de 30 de zile, mai arată proiectul.
Drept modele, proiectul MAI citează modificările făcute de autoritățile din Spania și Franța care au înăsprit și ele pedepsele pentru cei care folosesc dispozitive mobile la volan.
În legislația rutieră actuală, conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”. Nerespectarea acestei norme de conduită este sancționată cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni, respectiv 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare.
Citește și:
Petiție. Stop live-uri pe Facebook de la volan
Nouă persoane au murit. Șoferul era live pe Facebook
Campanie inedită pe șosele. Vor să atragă atenția șoferilor
dar masinile de politie sunt toate dotate cu dispozitiv de accesare a telefonului fiindca exact cei ce ar trebui sa ia masuri in situatiile respective incalca legea vrand nevrand
View CommentNu am vazut inca masina de politie nationala sau locala in miscare in care omul de la volan sa nu fi vorbit la telefon.Ar trebui inceput cu acestia.
View Comment