Se înființează primul „taxi” aerian, între Satu Mare și alte trei țări vecine. Vor fi disponibile zeci de avioane
Persoanele private, dar și oamenii de afaceri vor putea avea acces la avioane private de mici dimensiuni dacă vor să ajungă în țările vecine, în Ungaria, Slovacia, și Ucraina, totul de pe Aeroportul Satu Mare. Printr-un proiect european, Aerportul Satu Mare va dezvolta prima platformă de flight sharing din această parte a Europei. E un fel de Uber pentru avioane, a explicat directorul Aeroportului Internațional, care a precizat că aplicația ar putea fi funcțională la final de toamnă, iar deja au fost identificate zeci de avioane care ar putea fi incluse în aplicație
Peste un milion de euro, bani europeni, vor fi investiți într-un proiect unic în această parte a Europei, care își propune să aducă la un loc deținătorii de avioane mici și potențiali clienți, cei care doresc să călătorească între Satu Mare, Nyíregyháza, Ujgorod și Košicė.
„Obiectivul proiectului înseamnă o accesabilitate mai bună a pasagerilor și a oamenilor de afaceri, de fapt, a tuturor cetățățenilor care vor să circule mai ușor în zona de influență a proiectului, respectiv a celor patru regiuni implicate, aferente aerporturilor Satu Mare, Nyíregyháza, Košicė și Ujgorod”, a precizat directorul Aeroportului Satu Mare, Mihai Pătrașcu.
Practic, grație unei aplicații în care vor fi incluși proprietarii de avioane de mici dimensiuni, clienții vor putea alege zboruri între aeroporturile implicate în proiect, dar vor putea și să împartă costurile transportului cu alți pasageri doritori, similar cu aplicația Uber.
„Noi avem în proiect și prima platformă de flight sharing din această parte a Europei, nu neapărat a României. Nu s-a mai făcut așa ceva până acum. E ca o ofertă sau bursă de ofertă de zboruri și necesități de zboruri. Atât piloții pot să își depună acolo oferta lor, cât și persoanele fizice sau oamenii de afaceri care vor să călătorească în țările respective. Se va întâlni cererea cu oferta la un moment dat și vor putea să împartă costurile călătoriei într-o variantă mai eficientă decât ar face-o pe cale rutieră sau feroviară,” a explicat Mihai Pătrașcu.
Prin activitățile principale ale proiectului, Aeroportul Satu Mare își propune realizarea de investiții prin achiziționarea unor echipamente specifice (utilaj multifuncțional întreținere și curățare pistă și suprafețe de mișcare), dezvoltarea primei platforme de flight-sharing, realizarea primului ghid VFR transnațional cu aeroporturile și aerodromurile din regiunile aferente proiectului, promovarea zborurilor și a aviației generale în cele 4 țări, organizarea de întâlniri în vederea facilității conexiunilor publice pentru aeroporturile mici din zona eligibilă, organizarea unui miting aviatic în Satu Mare, organizarea primei competiții aviatice cu aterizare în altă țară ca și cea de decolare etc.
Potrivit directorului Aeroportului Satu Mare, au fost identificate până acum 30 de astfel de aparate de zbor, care pot fi incluse în noua platformă.
„Eu am centralizat un număr de 30, și dacă jumătate putem înregistra, eu mă bucur”, a mai spus Pătrașcu.
Softul ar putea fi funcțional la finalul toamnei, cel mai târziu în primăvara anului următor.