Se anunță proteste în justiția sătmăreană? Procurorii, în ședință
Și magistrații de la Satu Mare ar putea protesta față de modificările aduse Justiției prin noua OUG. Procurorii au avut deja o ședință în acest sens, după apelul lansat de Forumul Judecătorilor. Între timp, primii magistrați care au anunțat nu doar că vor protesta, dar și că vor suspenda activitatea instanței, sunt cei de la Tribunalul Cluj.
Și la Satu Mare ar putea avea loc proteste ale magistraților. Un apel a fost lansat de Forumul Judecătorilor, care a cerut președinților tribunalelor și parchetelor să convoace adunările generale.
Procurorii sătmăreni au avut deja o ședință în această dimineață, discuțiile au fost întrerupte, dar urmează să fie luată o decizie în acest sens.
„Noi am avut adunarea generală în această dimineață, dar momentan a fost suspendată ședința. Urmează să ne reîntâlnim și să luăm o decizie în acest sens, pe care o vom comunica public,” a declarat pentru PresaSM Florin Betea, procurorul-șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare.
Forumul Judecătorilor a solicitat menţinerea MCV, suspendarea imediată a punerii în aplicare a dispoziţiilor din legile justiţiei şi ordonanţele de urgenţă criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, suspendarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Apelul FJR a venit după ultima OUG care modifică legile justției.
La Cluj, magistrații tribunalului își suspendă activitatea
La Cluj, magistrații au protestat deja o jumătate de oră, iar judecătorul Cristi Dănileț a anunțat pe pagina sa de Facebook că Tribunalul Cluj își va suspenda activitatea începând cu săptămâna următoare.
„Vom suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână începând cu data de luni, 25 februarie 2019: cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale),” a scris magistratul pe pagina sa de socializare.
Judecătorul a mai precizat și faptul că se va iniția procedura de revocare a membrilor CSM care, spune Dănileț, a refuzat să apere reputația profesională a magistraților. Magistrații din Cluj au cerut și atacarea la CCR a noilor dispoziții din OUG, pentru că încalcă „principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile.”
Magistrații își doresc și limitarea dreptului Guvernului de a legifera prin OUG, atunci când vine vorba de justiție.
Și Forumul Judecătorilor precizează că modul de acțiune a celor aflați la putere a impus o „starea de alertă continuă în care au fost ţinute toate instituţiile din sistemul judiciar şi magistraţii în mod individual.”