Școlile şi spitalele vor fi „evaluate vizual rapid” pentru risc seismic. Când urmează blocurile de locuințe
Toate şcolile şi spitalele din țară vor fi „evaluate vizual rapid” pentru risc seismic până pe 1 noiembrie 2024, în timp ce aceeaşi procedură va fi folosită pentru blocurile de locuinţe până la 1 iunie 2026. O întâlnire în aceast sens a avut loc astăzi la Prefectura Satu Mare.
Constituiți într-un grup de lucru, se va demara la nivelul județului Satu Mare o acțiune de stabilire a unui inventar al clădirilor care se încadrează în categorie de risc seismic.
Conform Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, există 4 clase de risc seismic de la Rs1 (cel mai ridicat) la RsIV (cel mai scăzut).
Sarcinile prioritare stabilite de prefectul Radu Roca astăzi, pentru grupul de lucru, sunt o inventariere la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale a clădirilor cu rism seismic și actualizarea listei experților tehnici în rezistența și stabilitatea construcțiilor din regiune.
”Ordonanța Guvernului nr. 6/2023 extinde categoriile de cheltuieli care pot fi finanțate de la bugetul de stat pentru consolidarea și reabilitarea clădirilor, devin eligibile inclusiv cheltuielile pentru elaborarea expertizelor tehnice în vederea încadrării clădirilor într-o clasă de rism seismic. Avem cunoștință că în cel mai scurt timp se va aproba finanțarea reabilitării seismice a clădirilor inclusiv prin fonduri europene și se va implementa o schemă de ajutor de stat pentru spațiile cu altă destinație decât cea de locuință. Vom acorda tot sprijinul administrațiilor locale din județul Satu Mare pentru a accede în programele de consolidare și pentru a pune în siguranță în special clădirile publice de tip școli, spitale și alte clădiri cu activitate cu publicul.” a declarat prefectul Radu Roca.
Ministrul Cseke Attila a declarat ieri, la ședința de guvern, că va începe o evaluare vizuală rapidă a clădirilor cu risc seismic, prioritare fiind spitalele și școlile.
„Vor fi instituite termene pe categorii de clădiri, în funcţie de destinaţia lor, în care evaluarea vizuală rapidă, ca şi primă etapă de evaluare a eventualelor probleme de risc seismic pe o clădire, să fie efectuată. Astfel, pe clădirile care fac parte din domeniul educaţional, respectiv din domeniul sănătate, termenul de începere a evaluării vizuale rapide va fi propus la 1 ianuarie 2024, iar cel de finalizare 1 noiembrie 2024”, a declarat Cseke Attila.
Acesta a precizat că „evaluarea vizuală rapidă” este un „concept nou, european” care a fost introdus şi în legislaţia românească anul trecut.
„În urma evaluării vizuale rapide, dacă se constată necesitatea întocmirii unei expertize, atunci se trece la a doua etapă, şi anume aceea a contractării şi întocmirii rapoartelor de expertiză. Pentru blocuri de locuinţe, termenul de începere este propus 1 ianuarie 2025, iar cel de finalizare – 1 iunie 2026, iar pentru celelalte clădiri de interes şi utilitate publică, termenele sunt de început 1 ianuarie 2024 şi finalizare 1 noiembrie 2024”, a declarat Cseke Attila.
El a adăugat că o altă propunere cuprinsă în proiectul de lege prevede ca hotărârea asociaţiilor de proprietari privind consolidarea seismică să poată să fie dată cu alt cvorum decât cu acordul unanim al tuturor proprietarilor.
Cseke Attila a adăugat că evaluarea rapidă a clădirilor poate fi făcută imediat ce legea propusă va intra în vigoare, fără a se aştepta până la termenele fixate.
Acesta a precizat că autorităţile care răspund de şcoli şi spitale şi care nu se încadrează în termenele stabilite urmează să fie sancţionate.
De ani de zile se știe că există sute de mii de clădiri, pe țară, care ar cădea precum cele din Turcia în caz de cutremur. De fiecare dată când tremură puțin Vrancea sau la un cutremur mai mare în altă țară, se discută ce se discută și la noi, puțin, până trece valul… Dar de știut, se știe de ani de zile !!! De ce nu s-au luat măsuri mai devreme? De ce trebuie să așteptăm încă un an – doi? Până atunci poate ne scutură bine de tot un cutremur mai mare și ne face praf… Dar așa-i, ca la noi la nimeni.
View Comment