Satu Mare va avea în 2023 un buget record pentru investiții, anunță primarul Kereskényi
Primarul municipiului Satu Mare anunță un buget record pentru investiții în 2023. Anunțul vine după ce consilierii locali au votat în ședința de astăzi, 26 ianuarie, proiectul propus de edilul Kereskényi Gábor.
Consilierii locali au votat astăzi proiectul de buget pentru 2023. Potrivit primarului, în acest an, Satu Mare va avea un buget record pentru investiții.
„Bugetul municipiului Satu Mare, orientat spre investițiiÎn ședința de Consiliului Local de azi a fost adoptat bugetul municipiului SatuMare. Bugetul general este de 573.169.856 lei, cu 150 milioane lei mai mare decât anul trecut. Primăria Municipiului Satu Mare va avea în acest an un buget record de investiţii de 295.155.736 lei!”, a precizat primarul Kereskényi Gábor pe pagina sa de socializare după votul dat de consilierii locali.
Potrivit Primăriei, pentru anul în curs s-a propus un buget de venituri și cheltuieli de 473.169.856 lei, împărțit aproape egal între cheltuieli de funcționare, 278.014.120 lei, și cheltuieli pentru dezvoltare, adică investiții, 295.155.736, se arată în proiectul transmis consilierilor și votat în ședința de astăzi.
Cei mai mulți bani de investiții vor veni în continuare de la bugetul local, 140.928.968 lei, din totalul de aproape 300, în timp ce peste 85 de milioane vor fi din fonduri europene nerambursabile. În 2023, Primăria se așteaptă la finanțări prin PNRR de aproape 68 de milioane de lei.
Printre proiectele mari, deja începute sau cu ordin de începere și continuate în 2023 se numără podul peste Someș, parcul Cubic, modernizarea Centrului Vechi, pasarela peste Someș, împreună cu proiectul care prevede amenajarea zonei dintre cele două poduri, un proiect pentru care Primăria a solicitat o alocare de 8.333.700 lei.
Pentru alte proiecte deja anunțate, autoritățile locale au nevoie de proiecte tehnice și studii de fezabilitate. Pe listă sunt și două dintre proiectele importante de infrastructură rutieră pentru pietoni și bicicliști. Autorităților vor să obțină în 2023 documentația necesară pentru a schimba modul în care se circulă în două dintre marile noastre instersecții, Crinului, unde Primăria nu a renunțat la ideea unui pasaj suprateran și Burdea, unde pietonii și bicicliștii ar putea circula tot prin pasaje. Pentru pasajul de la Crinu se cere actualizarea DALI-ul, adică a documentaţiei incipientă care, în principiu, stabileşte dacă proiectul se și poate realiza.
Iar autoritățile locale vor avea nevoie nu doar de studii de fezabilitate și proiecte tehnice pentru investițiile propuse, ci și de planuri urbanistice. Astfel, pentru investiția de pe strada Crișan, acolo unde Primăria vrea un bazin de înot didactic, dar și pentru zona Noroieni, unde autoritățile au în plan realizarea unui parc, este nevoie de elaborarea unor noi PUZ-uri, banii fiind prevăzuți în bugetul pentru anul acesta.
Crearea unui sistem de management al traficului inclusiv sistem monitorizare video va costa 6.485.000, în timp ce primăria pregătește noi investiții în reabilitări de străzi și continuare pistelor pentru bicicliști.
Se va investi în 2023 și în sistemul de iluminat public, inclusiv prin extinderea acestuia în trei dintre marile cartiere ale Sătmarului, Micro 17, Carpați 1 și Carpați 2.
Se vor mai amenaja și parcări în fața blocurilor de locuințe, tot în zonele de cartiere, dar în ceea ce privește parcările supraterane, cele de pe strada Decebal și strada Kogălniceanu, se pare că acestea au fost „mutate”, ca investiții, pe anul următor, semn că Primăria va trebui să găsească surse de finanțare dacă dorește să implementeze proiectele. La fel stă și situația reparațiilor capitale pentru Podul Decebal.
O serie de blocuri vor începe să intre în reabilitare în 2023, iar autoritățile au prevăzut bani și pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru alte imobile de locuințe.
În plus, autorităților vor în anul acesta și să refuncționalizeze terenurilor degradate și neutilizate situate pe malurile Someșului.
Dacă nu a reușit în 2022, Primăria va continua în 2023 încercarea de consolida și moderniza pasajul de peste bulevardul Transilvania, cel care face legătura dintre Centrul Nou și digul Someșului.
Bani au fost alocați și pentru strada Grădinarilor, cea care a fost inundată după recentele precipitații de la Satu Mare.
Și DJ 194 în Sătmărel va intra în modernizare.
Investițiile pentru 2024 prevăd și modernizarea de școli, cel mai amplu proiect fiind cel de construire a unui nou corp de clădire pentru Școala „Rákóczi Ferenc”.
Având în vedere investițiile deja realizare, dar și cele care urmează în pistele pentru bicicliști, Primăria își propune să realizeze, în total, și zece sisteme de închiriat biciclete.