Satu Mare va avea echipament pentru curățarea Someșului de PET-uri. Vom exporta mai puțin gunoi în Ungaria
Satu Mare și Oradea vor avea două echipamente care să adune gunoaiele aruncate în Someș și Criș. Anunțul a venit din partea directorului ABA Crișuri, Pásztor Sándor, care a mai precizat și că problemele legate de gunoaiele revărsate în ape sunt mari în bazinul Someșului, dar și pe alte râuri din județul Satu Mare.
Directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri, Pásztor Sándor, a declarat că angajaţii ABA au devenit gunoierii apelor, din cauza pet-urilor şi alte materiale plutitoare pe care trebuie să le colecteze regulat, pentru a nu fi transportate de ape peste graniţă, precizează jurnaliștii de la Știri pe Surse.
Utilajele sunt obținute împreună cu Olanda și prin intermediul ONG-urilor, a mai spus șeful Apelor din județul vecin. Acesta a tras și un semnal de alarmă, precizând că probleme mari în ceea ce privește gunoaiele aruncate în ape se întâlnesc în județul Satu Mare, nu doar pe Someș, ci și pe Tur și Crasna.
„Cu statul olandez, cu Guvernul României şi prin ONG-uri, am reuşit să obţinem două astfel de echipamente pe care le-am cerut să ajungă în vestul ţării, şi care vin chiar mâine (n.red. 24 februarie), unul în amonte de Oradea, unul în amonte de Satu Mare. Într-o săptămână, două, vor fi montate. […] Noi, ABA Crişuri, stăm mai bine. Problemele mari sunt pe Bazinul Someşului, pe Tur, Crasna, Someş, Tisa”, a declarat directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor, în acelaşi timp şi consilier al ministrului Mediului.
FOTO. UNUL DINTRE CELE MAI FRUMOASE LACURI DIN APUSENI, TRANSFORMAT ÎNTR-O MARE DE PET-URI
Pasztor a vorbit și despre cum țara vecină ne-a atras în repetate rânduri atenția cu privire la „exportul” de gunoaie. În special când debitul apelor este crescut, țara vecină ajunge să strângă sute de metri cubi de pet-uri și deșeuri după câte o viitură.
„Pet-urile sunt rezultate din activitatea umană, în principiu, deoarece, până în ziua de azi, oamenii sunt obişnuiţi să arunce gunoaiele într-o vale. Nici nouă nu ne place să avem ape murdare, dar avem şi componenta transfrontalieră, în vestul ţării, începând din nord, cu Tisa, Someş, Crasna, Tur, Ier, Barcău, Crişul Negru, Crişul Repede, Crişul Alb, toate merg către Ungaria. Colegii din Ungaria culeg aceste materiale plutitoare şi ne prezintă rezultatul acestor activităţi, de multe sute de saci strânşi la câte o viitură”, a declarat Pasztor.
Ungaria a atras atenția României în repetate rânduri cu privire la poluare de pe Someș și Tisa. În vara anului trecut, Direcţiei Naţionale a Apelor din țara vecină avertiza că de pe porţiunea din Ungaria a râului Someş au fost scoase 257 de metri cubi de deşeuri care proveneau din bazinul hidrografic românesc.
După apelurile lansate de oficialii statului vecin, autoritățile din țara noastră au precizat că vor fi identificate 12 puncte de-a lungul graniței unde vor fi instalate echipamente care să oprească deșeurile de pe râuri să mai ajungă în Ungaria.
Citește și:
FOTO. UNUL DINTRE CELE MAI FRUMOASE LACURI DIN APUSENI, TRANSFORMAT ÎNTR-O MARE DE PET-URI
FOTO/VIDEO. SATU MARE INTRĂ ÎN CARTEA RECORDURILOR! CEL MAI LUNG PANOU DIN CAPACE DE PET-URI
FOTO. IMAGINI DEZOLANTE PE MALURILE LACULUI CĂLINEȘTI-OAȘ. NATURA, SUB ASALTUL GUNOAIELOR