Satu Mare, un nou record negativ. Tinerii sătmăreni, la potențialul celor din Kenya
Un studiu recent a plasat Satu Mare pe locul întâi pe țară la lipsa de oportunități, iar un raport al Băncii Mondiale arată că elevii din județul nostru au obținut cele mai slabe rezultate la teste în regiunea de nord-vest. Și nu ne putem lăuda nici dacă ne uităm la topul național. Și nu e vorba doar de rezultate, e vorba și de potențialul pe care îl pot atinge tinerii sătmăreni. În această privință, ei sunt mai aproape de cei din Kenya sau Tonga, decât de vecinii lor din Ungaria sau tinerii din Bulgaria sau Austria.
Satu Mare reușește să mai bifeze un eșec, de data asta în Educație. Este vorba despre un raport al Băncii Mondiale, citat de EduPedu, care plasează județul nostru pe ultimul lor în regiunea de nord-vest la rezultatele armonizate la testele internaționale. Și aici nu este vorba doar de teste, este vorba inclusiv de potențialul pe care îl au tinerii din Satu Mare, care îi apropie pe sătmăreni mai mult de Toga și Kenya, decât de Ungaria și Austria.
Satu Mare, ultimul pe regiune
Banca Mondială oferă trei referințe internaționale – în București, rezultatele armonizate la testele internaționale sunt comparabile cu cele din Islanda; în medie pe țară, România urbană are rezultate similare cu cele ale Ucrainei, iar România rurală este mai aproape de Senegal.
În regiunea de nord-vest, topul este condus de județul Cluj, dar și aici disparitățile sunt foarte mari între urban și rural. Urmează Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj și, pe ultimul loc, Satu Mare.
Iar situația elevilor din mediul rural este aproape tragică, dacă ne uităm pe clasament.
La nivel național, pe ultimele locuri sunt elevii din mediul rural din Harghita și Covasna, doar ei au obținut rezultate mai slabe decât cei din satele sătmărene.
Tinerii noștri, mai aproape de cei din Kenya și Tonga
Și nu este vorba doar de teste. Tinerii din Satu Mare nu reușesc să își atingă decât puțin peste jumătate din potențialul productiv. Și la acest capitol suntem tot ultimii din regiunea de nord-vest.
Raportat la potențialul productiv (100%) pe care-l pot atinge copiii din unele țări UE, cu acces la servicii de sănătate și educație de înaltă calitate, atunci când devin adulți, un copil născut azi în România poate atinge, la maturitate, 60% din acest potențial.
În fiecare județ, diferențele de productivitate se asociază clar cu lipsa unei educații de calitate și există o asociere clară între indicele capitalului uman și nivelul sărăciei dintr-un județ sau altul.
„Un copil născut în Satu Mare este așteptat să își atingă doar 53% din potențialul productiv”, arată raportul Băncii Mondiale.
Doar tinerii din Giurgiu, Călărași și Ialomița ating un potențial productiv mai mic. Iar Satu Mare stă pe același loc în țară cu Teleorman.
Asta îi apropie pe tinerii noștri mai mult de cei din Tonga, Tunisia și Kenya, sub cei din Armenia, Kuweit sau Kârgâzstan, decât de cei din Ungaria sau Austria.
Există diferențe semnificative, în privința educației, între regiunile României și sunt necesare schimbări atât la nivel de sistem, cât și la nivelul centrelor de învățare, avertizează raportul Băncii Mondiale.
Vai vai, și cât se mai lăudau unii tineri aroganți din UDMR, ce au primit cadou funcții publice!!! Cât se mai băteau cu pumnul în piept cu oportunitățile pentru tineri! Ce-i drept, nimeni nu credea în ei…cred că nici măcar ei!
View CommentAsta suntem noi……evul mediu…lumea a 3 a. Masina scumpa sa avem…. in rest nu conteaza scoala…sau ca stai cu parintii si bunicii
View Comment