Prognoză INS. Satu Mare, pe marginea prăpastiei demografice
Județul Satu Mare va pierde până în 2060, potrivit proiecției INS, aproape 44% dintre școlari și tineri. Datele vin în completarea celor care arată că județul a avut de suferit și din cauza migrației economice.
Un județ cu tot mai puțin școlari și tineri, cam așa arată proiecțiile INS pentru Satu Mare. Potrivit proiecției pentru 2060, județul Satu Mare va rămâne fără peste 40.000 de școlari și tineri cu vârsta de până în 23 de ani. Scăderea, față de anul de referință 2015, este de 43,5 procente.
Scăderea numărului de școlari și tinerii este dublată de rata mare a migrației economice. Tot mai mulți sătmăreni au decis să își încerce norocul peste hotarele țării și au creat comunități puternice de români în țări precum Italia și Marea Britanie.
Pe lângă părinții care au decis să își ducă cu ei copii în străinătate, sute de elevi au rămas acasă având unul sau ambii părinți peste hotare. Potrivit datelor ISJ, 458 de copii au fost înregistrați ca având un singur părinte plecat. 54 de copii aveau ambii părinți plecați peste hotare, iar 61 aveau emigrat unicul susținător.
Potrivit datelor oficiale, circa 30.000 de sătmăreni au părăsit țara pentru a-și găsi un loc de muncă mai bine plătit în Occident.
Cei mai mulți care au ales calea străinătății au ajuns în Italia. Peste 10.000 de sătmăreni sunt plecați temporar sau de peste 10 ani în Peninsulă. Franța se bucură și ea de forța de muncă a circa 7.000 de sătmăreni, iar în Portugalia, dar și în Marea Britanie, lucrează peste 5.000 de sătmăreni. Mai sunt sătmăreni plecați în țări precum Danemarca sau Spania.
Populația județului, -20%
Practic, în ultimele două decenii, populația județului Satu Mare a scăzut cu peste 20%, arătau datele oficiale de la INS, la începutul anului în curs.
Concret, populația județului Satu Mare a scăzut în 23 de ani a scăzut cu peste 70.000 de persoane. Potrivit recensământului oficial din 7 ianuarie 1992, în județul Satu Mare trăiau 400.789 de persoane. La recensământul din 18 martie 2002 mai erau 367.281 persoane, iar la cel din 20 octombrie 2011 au fost luați în evidență 344.360. Potrivit evidențelor autorităților județene, în anul 2015 populația județului a ajuns la 329.000 de persoane.
Scăderea natalității și creșterea mortalității nu au fost singurele cauze. Migrația, din motive economice, a contribuit din plin la depopulare. Iar mulți dintre cei care au plecat au reprezentat forța de muncă activă. În plus, o parte dintre tinerii care au optat pentru studiile universitare în alte județe, au preferat să nu se mai întoarcă la Satu Mare odată cu finalizarea acestora.
Satu Mare, în top la mortalitate infantilă și speranță scăzută de viață
Satu Mare se află în topul național și la mortalitatea infantilă. Județul Satu Mare avea în 2015 o rată de 7%. Aproape dublu față de media națională de 3,9%.
Și nu stăm bine nici la speranța de viață. Astfel, la bărbați speranța este de 69 de ani, iar la femei este de 76 de ani. Suntem pe primul loc la decesele prin boli cardiovasculare și pe locul al treilea la decesele prin tumori.