Satu Mare, în topul județelor cu creșteri mari de voturi nule la europarlamentare. Care este situația la alegerile locale
Satu Mare este pe lista județelor cu mari creșteri ale procentelor de voturi nule raportate la numărul de votanți, arată o analiză realizată de cei de la Expert Forum. Și la nivel național, numărul acestora a fost unul dintre cele mai mari raportat la alegătorii care au participat la procesul electoral.
EFOR a analizat situația voturilor nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Numărul acestora a fost unul dintre cele mai mari raportate la numărul de alegători care au participat la procesul electoral. Din 9.440.962 de voturi exprimate 488.261 de voturi au fost declarate nule, ceea ce înseamnă 5,1% din voturi. În 2019 numărul acestora a fost de 274.415 din 9,3 milioane de alegători, adică 2,89% din voturi. Situația de anul acesta este comparabilă cu cea din 2014, când 5,83% dintre voturi au fost declarate nule.
Cauzele pentru care s-a înregistrat acest număr ridicat de voturi nule sunt dificil de stabilit. În unele cazuri ar putea fi vorba de erori de completare a procesului verbal, dar atunci se pune întrebarea cum au fost validate aceste procese verbale de către birourile electorale de circumscripție. Ar putea fi vorba și de vot de protest. Buletinele de vot pot fi nule și dacă membrii birourilor electorale nu au aplicat ștampila de control a secției de votare pe acestea. Nu în ultimul rând, ar putea fi vorba și de anularea intenționată a unor buletine de vot. În orice caz, procentul este ridicat. Cel mai mare procent a ajuns la 85% într-o singură secție de votare din străinătate.
Satu Mare, în topul județelor cu cea mai mare creștere procentuală a numărului de voturi nule la alegerile europarlamentare
La nivel de județ, cele mai multe voturi nule au fost înregistrate în Vrancea și Vaslui (6,7%), iar cele mai puțin în Hunedoara, Timiș, Ilfov, Harghita și Cluj (aproximativ 4%). În 10 județe procentul voturilor nule este mai mare de 6, ceea ce reprezintă o proporție semnificativă. În străinătate procentul este de 2,5%. Sectoarele din București au între 2,6 – Sectorul 1 și 3,8% – sectorul 5. Deși nu există o limită clară de la care numărul de voturi nule devine problematic, considerăm că 10% din voturi nule pe secție poate deschide o discuție despre ce s-a întâmplat în secția respectivă, dacă procesul verbal a fost completat corect sau dacă există alte indicii de nereguli.
Cele mai mari creșteri procentuale în 2024 față de voturile nule din 2019 se regăsesc în Sibiu,Tulcea, Suceava, Satu Mare , Brașov , Dolj, Bistrița Năsăud , respectiv Ialomița . Se poate vedea mai jos o analiză comparativă cu anul 2014.
Potrivit Autorității Electorale Permanente, la nivelul județului Satu Mare, la europarlamentare, numărul voturilor nule a fost de 9052. La o prezență la urne de puțin peste jumătate din numărul alegătorilor, buletinele nule reprezintă peste 5,7%, adică suntem peste media națională. Dacă ne uităm la ultimele alegeri europarlamentare, atunci, numărul de voturi nule a fost de 3665, adică 2,7%.
Câte voturi nule au fost la alegerile locale din Satu Mare în 2024
Autoritatea Electorală Permanentă a contabilizat 5766 voturi nule pentru alegerea primarilor la nivelul întregului județ, adică un procent de 3,6%. Pentru alegerea consiliilor locale, numărul voturilor nule a fost ceva mai mare, ajungând la 6804 de voturi. Pentru Consiliul Județean, numărul voturilor nule a fost și mai mare, de 9203, iar pentru președintele Consiliului Județean, numărul voturilor nule a fost de 7830, adică de 5%.
Dacă ne uităm la municipiul Satu Mare, la votul pentru primar, numărul voturilor nule a fost de 940, adică 2,17%, iar pentru consiliul local au fost înregistrate 972 voturi nule, adică 2.2%.
Datele din acest an sunt mai mari decât cele din urmă cu patru ani, când la nivelul județului, pentru alegerea primarilor, numărul voturilor nule a fost de 4669, adică 3,2%. În schimb, am avut atunci mult mai multe voturi nule pentru alegerea consilierilor județeni, 10479 de voturi nule în 2020.