Satu Mare ar putea pune mână pe milioane de euro pentru investiții. Consiliul Județean zice că e pregătit
S-a lansat la Oradea Programului Interreg VI-A România-Ungaria. Cele patru județe de la granița cu Ungaria, inclusiv Satu Mare, împreună cu patru județe din țara vecină, au la dispoziție peste 175 de milioane de euro pentru proiecte care vizează valorificarea potenţialului din surse regenerabile, managementul situaţiilor de urgenţă, protecţia şi conservarea naturii, a biodiversităţii şi a infrastructurii verzi, sănătate, cultură şi turism. Consiliul Județean Satu Mare spune că deja are pregătite patru proiecte pentru care cere finanțare.
Ministrul Cseke Attila a prezentat noile oportunităţi de finanţare oferite celor 8 judeţe aflate la graniţa dintre România şi Ungaria, patru din România, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş şi 4 judeţe din Ungaria, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés şi Csongrád-Csanád.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a avut o întrevedere cu Cseke Attila, ministrul Dezvoltării din România și cu Szijjártó Péter, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și a participat la Forumul Economic de la Oradea.
„Consiliul Județean Satu Mare lucrează deja la aplicațiile care urmează să fie depuse. În ultima perioadă am implementat cu succes 4 proiecte Interreg, care au avut ca scop dezvoltarea județului Satu Mare cu fonduri UE”, precizează cei de la Consiliul Județean Satu Mare.
Programul pune la dispoziția lor 175.940.025 de euro, din care 80% (respectiv 140.752.020 de euro) este contribuţia asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar diferenţa de 35.188.005 de euro reprezintă contribuţia naţională de la bugetele de stat ale celor două state membre şi, respectiv, de la beneficiarii de proiecte.
Programul Interreg VI-A România-Ungaria va finanţa proiecte din domenii care vizează valorificarea potenţialului din surse regenerabile, managementul situaţiilor de urgenţă, protecţia şi conservarea naturii, a biodiversităţii şi a infrastructurii verzi, sănătate, cultură şi turism, cooperare instituţională, a precizat ministrul Cseke Attila.
Astfel, prin proiectele finanţate, se urmăreşte crearea unei regiuni transfrontaliere ecologice, mai rezistente şi mai coerente între România şi Ungaria, cu o înţelegere îmbunătăţită a oportunităţilor de cooperare, cu o încredere sporită şi cu bariere reduse în calea cooperării, astfel încât să se realizeze un cadru de cooperare mai durabil, în acord cu obiectivele comune ale Agendei 2030.