Sătmărenii nu se omoară cu cititul. Suntem pe ultimele locuri în țară la împrumutat cărți de la bibliotecă
Sătmărenii nu se tare omoară cu cititul. Cel puțin asta arată atât datele Institutului Național de Statistică, care numără vizitatorii bibliotecilor din țară, cât și cifrele publicate de mai multe edituri care vând cărți nu doar în librării ci și online. Mai rău decât noi, cel puțin la capitolul împrumuturi de la bibliotecă, stau doar alte șapte județe din țară. La nivel național, cei mai puțini vizitatori au fost în bibliotecile din Ilfov, dar nici cele din Covasna și Călărași nu par foarte populare.
Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, bibliotecile din întreaga țară au avut peste două milioane de vizitatori, adică puțin peste 12% din populația țării, dacă luăm datele ultimului recensământ. Vizitator sau cititor înseamnă orice persoană fizică care a împrumutat pentru acasă, sau a consultat în sediul bibliotecii, cel puțin o dată într-un an calendaristic o carte, broșură sau o altă publicație aparținând unei biblioteci.
Cei mai mulți cititori i-au avut bibliotecile din județele universitare. Bucureștiul este pe primul loc, urmat de Iași, Cluj, Timiș, Suceava și Prahova. În Capitală, peste 218089 de persoane au mers la bibliotecă, în timp ce la Iași, bibliotecile au fost vizitate de 130826 de persoane. Nici Clujul nu stă rău. Pragul bibliotecilor a fost trecut de 127767 de persoane.
Dacă ne uităm la polul opus al clasamentului, la județele cu cele mai puține vizite la bibliotecă, pe primul loc se află județul Ilfov, dar potrivit specialiștilor, asta pentru că cei mai mulți locuitori beneficiază de bibliotecile din Capitală. Pe locul doi e județul Covasna, cu doar 19790 de vizitatori ai bibliotecilor în 2022. Topul este completat de Călărași, Tulcea, Caraș-Severin, Giurgiu, Teleorman și Satu Mare.
Județul nostru a înregistrat în 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, doar 27131 de vizitatori în bibliotecile din județ. Nu cu mult mai mult decât Teleormanul, care a înregistrat 26807 de cititori. Cei peste 27.000 de sătmăreni care totuși au trecut pe la bibliotecă reprezintă puțin peste 8% din populație, dacă ne raportăm la ultimul recensământ. Adică suntem sub media națională. Și suntem și ultimii în regiunea de nord-vest a țării.
În regiunea de nord-vest a țării, Bistrița-Năsăud este pe locul 11, urmată de Sălaj, județ care a înregistrat 31786 de cititori ai bibliotecilor. Suntem la mare diferență de Maramureș, județ care a înregistrat în 2022 nu mai puțin de 62060 de cititori și nici nu ne putem compara cu cei din Bihor, unde pragul bibliotecilor a fost trecut de 57936 de persoane.
Și nu doar la biblioteci nu tare merg sătmărenii. Date făcute publice la finalul anului trecut de către mai multe edituri din țară au arătat că sătmărenii se află pe ultimele locuri și atunci când vorbim de comenzile online de cărți. Desigur, rămâne deschisă opțiunea că sătmărenii, chiar dacă nu trec pragul bibliotecilor și nici nu se întrec în comenzile de cărți, citesc, online, din alte surse. Dacă, în schimb ne întrebăm ce fel de cărți cumpără sătmărenii, potrivit editurilor, interesul este mare pentru cărțile pentru copii, beletristică, dar și pentru cărțile de spiritualitate și ezoterism.
Pentru a crește numărul de vizitatori, majoritatea bibliotecilor din țară au încercat să își diversifice oferta, nu doar fondul de carte. Accesul online la publicații, precum și accesul la internet și calculatoare la sediile bibliotecilor din țară a crescut numărul de vizitatori, la fel și acțiunile derulate, în special prin cluburile de lectură sau activitățile de vară pentru cei mici. Unele biblioteci au mizat pe noi investiții și pe tehnologii moderne pentru atragerea de noi cititori, un exemplu în acest sens fiind modernizarea Bibliotecii Naționale a României.
Si ce suparati erau bibliotecari cand nu vroiau sa-le ridice salarile! Uite ca aveau dreptate cei ce ziceau ca nu-si au rostul de asa multi angajatii!
View Comment