Sătmărenii, invitați la planetariu mobil. Show cu proiecții spectaculoase
Asociația Astronomică Pluto a revenit la Satu Mare, de data asta cu un show spectaculos menit să rememoreze primul pas făcut de om pe Lună. Proiecțiile se vor desfășura din oră în oră și se pot face programări
În perioada 1-8 decembrie, sătmărenii sunt invitați la Casa Meșteșugarilor pentru un spectacolul interactiv și educațional al celor de la Asociația Astronomică Pluto. Susținuți de Primăria Satu Mare, cei de la Asociație s-au întors cu planetariul mobil la Satu Mare, de data asta cu un show spectaculos menită să readucă în atenția publicului prima aselenizare.
„Mecanica cerească, ştiinţele aerospaţiale şi cucerirea spaţiului cosmic vor fi explicate și ilustrate într-un dome mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri, amplasat în Casa Meșteșugarilor Satu Mare ( str: Ștefan cel Mare, nr: 18) Astfel, în perioada 1-8 decembrie, publicul sătmărean este invitat să pășească în lumea spațiului cosmic prin reprezentații live, spectaculoase explicate de doi povestitori unplugged, care vor interacționa cu publicul”, este apelul lansat de organizatori.
Proiecţiile se vor desfășura între orele 9:00 și 18:00, din oră în oră. Durata unei proiecții este de aproximativ 50 de minute, iar prețul unui bilet este 16 RON.
Accesul la eveniment se face pe bază de rezervări la numărul de telefon 0758.365.699, sau cu 15 minute înainte de începerea evenimentului, în limita locurilor disponibile.
Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.
Spectacolul marchează 50 de ani de la primul pas pe Lună
Noul spectacol are loc în contextul în care întreaga lume a sărbătorit în această vară împlinirea a 50 de ani de la aselenizare. Startul evenimentelor dedicate misiunii Apollo 11 a fost dat de cei de la NASA, care au organizat o întâlnire cu toți cei implicați în Programul Apollo și care mai sunt încă în viață.
Pe 16 iulie 1969, de la Kennedy Space Center, naveta Apollo 11, la ora 8:32, cu Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins la bord, pornea spre Lună. Cei trei au călătorit timp de trei zile pentu a intra pe orbita lunară. Au străbătut 240.000 de mile (aproximativ 386.242 km) în 76 de ore pentru a intra pe orbita satelitului natural pe 19 iulie. Pe 20 iulie, la ora 13.46, modulul lunar Eagle, condus de Armstrong şi Aldrin, s-a desprins de modulul de comandă, în care a rămas Collins.
Armstrong şi Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună. Primul care a coborât din modul a fost comandantul misiunii, Neil Armstrong. Primele cuvinte ale lui Armstrong, “ Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”, au intrat în istorie.
Pe lângă Armstrong și Aldrin, alți 12 cosmonauți americani au pășit pe Lună. Programul spațial dedicat satelitului natural a încetat în 1972.