Sătmărenii din diaspora vor putea vota mai ușor la prezidențiale. Iată principalele modificări
Românii din diaspora vor putea vota mai ușor la prezidențiale. Scrutinul electoral se va desfășura pe durata a trei zile, iar cei prezenți la ora închiderii urnelor la secțiile de votare își vor putea extercita dreptul de a alege până la miezul nopții. Mai sunt și alte modificări care vin odată cu modificarea legii.
Președintele a promulgat legea care va ușura votul în diaspora.
„Am promulgat astăzi legea care trebuie să le asigure românilor din străinătate posibilitatea de a vota în condiții decente, fără umilințele la care au fost supuși pe 26 mai. Este un prim efect al Acordului Politic Național pe care l-am propus în urma referendumului, validat de către Curtea Constituțională, și care a fost semnat de toate formațiunile parlamentare, cu excepția PSD și ALDE. Solicit Guvernului, care este direct responsabil cu organizarea alegerilor, să pună în aplicare noile prevederi pentru a se asigura că toți cetățenii români pot vota atât în țară, cât și în străinătate,” a precizat președintele Iohannis.
Trei zile de vot pentru diaspora română
Potrivit modificărilor, românii din diaspora vor putea vota la prezidențiale timp de trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică. În plus, cei care se află la coadă în fața secțiilor de votare duminică, la ora 21, când se închid oficial urnele, vor putea să își exercite dreptul de vot până la ora 23:59, se arată în modificările aduse legii.
Vineri, urnele se vor deschide la ora 12, iar sâmbătă și duminică, alegătorii vor putea vota începând cu ora 7.
S-a simplificat și modul de automatizare a listelor suplimentare.
„Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”, se arată în textul noii legi.
O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale.
Modificările vin după scandalul izbucnit la ultimele alegeri europarlamentare. Incidente au fost raportate în mai multe țări europene. Inclusiv sătmăreni au transmis imagini cu cozile formate la majoritatea secțiilor de votare din marile orașe din Italia, Marea Britanie, Germania și Olanda.