Sătmăreni cu COVID-19, uitați de DSP. Teste, tratament și concediu, pe banii proprii
Instituțiile par depășite de situație, cu pacienți bolnavi de COVID-19 uitați în izolare, fără a fi verificați și fără a fi informați. Tratamentele sunt luate mai mult după ureche, pentru că nici medicina de familie nu pare că face față pandemiei. La toate astea se adaugă banii dați pe teste nerecunoscute, pe medicamente și concediile petrecute în izolare, pentru care nu ști dacă vei fi sau nu plătit.
Situația pare scăpată de sub control
O sătmăreancă a povestit pentru PresaSM ce înseamnă să fii pacient cu COVID-19, formă ușoară, la Satu Mare.
Povestea începe, ca multe altele, în momentul în care sătmăreanca și-a pierdut simțul mirosului. Nu se simțea foarte bine și, ca un cetățean responsabil, a decis să se testeze, bineînțeles, pe propria cheltuială. A făcut un test rapid, dar nici nu a primit înapoi rezultatul când a fost anunțată că chiar dacă testul este negativ, asta nu înseamnă că nu are virusul, mai ales că suspecta o infectare recentă. Asta era pe 20 octombrie.
Noroc cu sătmărenii responsabili
Convinsă că simptomele nu sunt cele ale unei banale răceli, sătmăreanca a căutat un alt laborator, unul care face teste din secrețiile nazale. Sătmăreanca a aflat și că fostul soț este pozitiv, în condițiile în care copilul și-a petrecut ziua cu el.
Avea deja toate indiciile că testul va veni înapoi pozitiv. Așa s-a și întâmplat. A urmat izolarea la domiciliu, împreună cu părinții și sora cu simptome similare. Sătmăreanca și-a anunțat medicul de familie. Nu era la cabinet, urma să o contacteze abia a doua zi.
A sunat din nou, a doua zi, doar pentru a afla că cele două teste nu sunt recunoscute. Medicul de familie nu a întrebat de starea pacienților și nici nu le-a oferit tratament.
Al treilea test, tot pe propria cheltuială
A urmat un al treilea test, tot pe cheltuiala proprie, doar pentru ca toate formalitățile să fie îndeplinite. Nu a fost nicio surpriză când rezultatul a venit înapoi pozitiv. Sătmărencei i s-a comunicat că va fi înștiințată Direcția de Sănătate Publică. Nu știm dacă a fost. Nimeni nu a contactat-o.
Sătmăreanca spune că toți cei din familie sunt bine, stau în izolare în lipsa unei decizii oficiale și se tratează cu vitamina C, vitamina D și medicamente împotriva răcelii. Doar unul dintre membrii familiei a făcut febră, fără ca starea sa să se agraveze și să necesite îngrijiri special.
Uitată de DSP, de circa două săptămâni
Preocuparea față de ce se va întâmpla cu locul ei de muncă a făcut-o să apeleze din nou la medicul de familie, în speranța că va obține răspunsuri pentru întocmirea actelor necesare concediului medical. Dar după două săptămâni de stat acasă, încă tot nu a fost contactată de Direcția de Sănătate Publică și tot nu știe dacă zilele petrecute în izolare îi vor fi sau nu plătite.
La numerele de telefon furnizate nu a răspuns nimeni.
În loc de concluzie…
Povestea sătmărencei ridică semne de întrebare cu privire la seriozitatea cu care autoritățile tratează epidemia. În timp ce elevii sunt trimiși acasă să învețe în fața calculatoarelor, afacerile se închid, iar oamenii poartă mască pentru a opri răspândirea virusului, autoritățile acționează în pompieristic.
De la fostul soț, care a luat virusul de la un coleg, la familia întreagă care stă în izolare, este clar că nu a fost realizată nicio anchetă epidemiologică, iar cetățenii au aflat că au intrat în contact cu o persoană pozitivă doar pentru că aceasta a dat dovadă de responsabilitate, așa cum a făcut și sătmăreanca care a cheltuit peste 500 de lei pe teste și s-a plasat singură, cu familia, în carantină.
Totul pare să sugereze că stoparea transmisiei accelerate ține de un fel de gentlemen’s agreement între cetățeni și stat. Cei care sunt responsabili, temători de faptul că ar putea infecta pe alții, își asumă singuri pierderile și se plasează în izolare. Se descurcă tot singuri și atunci când vine vorba de tratamente, dar și de costuri. Statul pare că a abdicat de la obligațiile pe care le are față de cetățean.
Asta în timp ce rețelele sociale sunt invadate de mesaje anti-pandemie, care bagatelizează purtarea măștii, distanțarea fizică și izolarea.
Iar povestea sătmărencei nu este una singulară.
În contextul actual, este destul de ușor de prevăzut instalarea scenariului roșu, și nu doar la nivelul municipiului Satu Mare.
Praf tot sistemul!
View CommentMacrina trebuie sa-si dea demisia de la DSV SM si toti incompetentii de acolo, care nu isi merita salariile incasate si care au ajuns acolo pe criterii politice sau pe pile!!! Cu astfel de incompetenti rezultatele nu pot fi pizitive!! In tot sistemul sanitar 75-85 la suta sunt incompetenti si s-au angajat pentru salariile barosane!!!
View CommentEu sunt uitat partial si de Dsp si de doctorul de familie 🙁 tratament la alegere :)) noroc ca deocamdata am o forma usoara 🙂
View Comment