Sătmăreanul Daniel David, rectorul UBB, a fost propus candidat la alegerile prezidențiale
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi despre variante de prezidenţiabili din partea coaliţiei de guvernare că în opinia sa ar putea fi sătmăreanul Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, sau Daniel Funeriu, Toader Paleologu, Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice.
El a precizat că este important ca cei care vor forma guvernul să aibă un singur candidat la alegerile prezidenţiale şi că acestea ar putea fi organizare pe 16 martie, primul tur şi pe 30 martie, al doilea tur de scrutin. Kelemen Hunor a mai spus că în opinia sa, preşedintele Iohannis ar trebui să îşi încheie mandatul şi să preia interimatul noul preşedinte al Senatului.
El a precizat că acest candidat comun al partidelor trebuie nominalizat până la sfârşitul anului. El a menţionat că ”trebuie un om familiarizat cu lumea politică, care este acceptat de toate partidele şi care poate să stârnească emoţii şi poate să intre într-o dezbatere politică şi are calităţile necesare pentru a fi preşedintele României”.
”Sunt câteva personalităţi de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părarea mea personală. Dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu, de Toader Paleologu, de Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. Dar nu am vorbit cu ei. (..) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a mai arătat liderul UDMR.
Daniel David (n. 23 noiembrie 1972, Satu Mare, România) este profesor de psihologie clinică și psihoterapie (științe cognitive clinice) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În anul 2020 a fost ales în funcția de rector al Universității „Babeș-Bolyai”. Din 2022 este membru al Academiei Române și al Academiei Europene.
De asemenea, începând cu 2021 a fost frecvent inclus între cei mai citați oameni de știință ai lumii, în general și în domeniul de specialitate, pentru toată cariera sau în analize anuale specifice. O astfel de analiză este cea realizată de Elsevier și Universitatea Stanford.
Daniel David a obținut titlul de doctor în psihologie în anul 1999 la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca cu teza „Mecanisme inconștiente de reactualizare a informațiilor”, sub coordonarea profesorului Ioan Radu.
A decis să rămână în România iar cariera sa academică a evoluat a rapid, în anul 2007, la 34 de ani, ajungând profesor universitar doctor, conducător de doctorat și șef de catedră, titular al profesurii internaționale „Aaron T. Beck” la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Ulterior, în anul 2008, a devenit profesor asociat (adjunct professor) și la universitatea americană Mount Sinai School of Medicine SUA. În prezent, profesorul Daniel David este unul din cei mai cunoscuți psihologi/psihoterapeuți din spațiul public și profesional românesc și cel mai citat psiholog din România în literatura științifică de specialitate.