Sătmăreanul a sesizat Curtea Constituțională. Legea nu prevede cât poți fi de drogat la volan
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare l-au trimis în judecată pe un sătmărean după ce a condus autoturismul marca Jeep Wrangler pe strada Ceaslăș din localitatea Cămârzana, având o concentrație mai mare de 50 ng/ml tetrehidracanabinol (canabis). Doar că din legea care incriminează infracțiunea de conducere sub influența substanțelor psihoactive s-a omis specificarea unui prag valoric privind concentrația de stupefiante în organism care să ducă la incapacitatea șoferului de a conduce. Este important de precizat faptul că șoferul nu prezenta semne clinice sugestive consecutive ale consumului recent de substanțe psihoactive.
Conform informațiilor PresaSM, conducătorul auto a invocat faptul că în mod paradoxal, art. 4 din Legea nr. 143/2000, incriminează activitatea de deținere în vederea consumului propriu a drogurilor de risc și de mare risc, fără să incrimineze în esență consumul de substanțe prevăzut de tabelul anexă a legii. O concluzie ce decurge din jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție este că fapta de a consuma substanțe susceptibile a avea efecte psihotrope nu intră sub incidența legii penale. În consens cu dispozițiile legale, la ora actuală, pe teritoriul României consumul de droguri sau de substanțe cu efective psihoactive nu este incriminat.
Analizând textul legal ce incriminează infracțiunea de conducere sub influența substanțelor psihoactive se poate observa că legiuitorul a omis cu desăvârșire să specifice un prag valoric privind concentrația de stupefiante în organism care să instituie prezumția de incapacitate de a putea conduce autovehicule datorită efectului substanțelor psihoactive.
În practica recentă a Curții Constituționale se poate observa că instanța de control constituțional a admis o excepție de neconstituționalitate, chiar în considerentul faptului că textul de lege nu prevedea un prag valoric care să determine momentul din care fapta intră sub incidența legii penale.
Pe înțelesul tuturor, în cazul șoferilor depistați sub influența băuturilor alcoolice pragul de la care fapta devine infracțiune este de 0,80 mg/litru alcool pur în sânge. Sub acest prag fapta constituie doar contravenție. Sătmăreanul explică că această delimitare între contravenție/infracțiune nu este prevăzut în mod explicit în legislația actuală.
Pentru toate aceste considerente, magistrații Judecătoriei Negrești-Oaș au admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, cazul urmând să fie reluat și continuat în funcție de decizia venită de la București.
bravo băiete, ești bun,…..
View CommentRecomand doua filme pe care le puteti gasii pe yt. The Union si The Culture High
View CommentVIZIONARE PLACUTA!
Dacă CC și-ar face treaba conform legii de funcționare si opri o lege neconstituțională înainte de promulgare, ar fi evitate astfel de situații. Nu-i apar pe cei care consuma droguri ( indiferent cât si in ce împrejurări) dar in acest caz reclamantul are dreptate.
View CommentTipul sau avocatul lui e un geniu! Cate cazuri am vazut la TV si niciodata invocat un motiv de genul asta! Bravo!
View CommentVa bucurați degeaba, pt alcool exista limite de sancționare, pentru droguri cum suna penibil legea „consumul peste 0% se pedepsește” sau ” consumul peste o g se pedepsește”. Eu consider că mulți nu cunosc limba Română ” consumul se pedepsește”.
View Comment