Sătmăreanca acuzată că ar fi încercat să angajeze un asasin, pusă în libertate
Sătmăreanca Rodica Sabău, acuzată de procurori și condamnată de judecătorii Tribunalului Satu Mare la cinci ani de închisoare pentru că ar fi încercat să angajeze un racket din Ucraina pentru a-i ucide soţul, a fost pusă în libertate de către judecătorii Curții de Apel Oradea.
Judecătorii sătmăreni o condamnaseră pe Rodica Sabău pentru că ar fi încercat să îl ”execute” pe Mircea Sabău, soțul femeii, cu care se afla în proces de divorţ. Mobilul crimei l-ar fi reprezentat patrimoniul firmei la care Mircea Sabău ar fi fost asociat unic. Totul s-ar fi întâmplat la finalul anului 2012.
Magistrații Tribunalului Satu Mare au dat verdictul în acest caz în data de 28.07.2016: ”Condamnă pe inculpata S.R. la pedeapsa privativă de libertate de 5 ani închisoare”.
Judecătorii de la Tribunalul Satu Mare l-au mai condamnat și pe fiul femeii, Mircea Lucian Sabău: ”Condamnă pe inculpatul S.M.L. la pedeapsa de 3 ani închisoare”.
Potrivit procurorilor sătmăreni, femeia ar fi contactat un interlop sătmărean, căruia i-ar fi cerut să-i mijlocească contactul cu un racket din Ucraina, dispus să-i ucidă soţul. Povestea ar fi fost semnalată autorităţilor de interlop, care s-ar fi autodenunţat.
Doar că, judecătorii Curții de Apel Oradea i-au pus în libertate sub supraveghere, cu condiția să se prezinte la Serviciul de Probațiune și să execute muncă în folosul comunității.
”Suspendă executarea pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal În baza art. 93 alin. 1 Cod penal obligă inculpata ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal obliga inculpata sa frecventeze unul dintre programele de reintegrare sociala derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical-Creștină Cluj Napoca sau în cadrul Primăriei municipiului Cluj Napoca pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare”, se arată în decizia Curții de Apel Oradea.
Și fiul acesteia a fost pus în libertate de către aceiași instanță.
”În baza art. 370 Cod penal cu reţinerea art. 5 Cod penal condamnă pe inculpatul Sabău Mircea Lucian pentru comiterea infracţiunii de încercare de a determina săvârşirea unei infracţiuni la o pedeapsa principala de: – 1 an închisoare. În baza art. 91 Cod penal suspendă executarea pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani”.