Satele FANTOMĂ ale județului Satu Mare. Care este ISTORIA acestor locuri FOTO

Din diferite motive, în special cauzate de forță majoră, în județul Satu Mare sunt înregistrate localități doar pe hârtie. În realitate, acestea sunt pustii. Dar, în special înainte de 1970, o parte dintre acestea au fost locuite. Inundațiile din 1970 le-au distrus complet, iar nimeni nu a mai pus umărul să le ridice din nou.

În județul Satu Mare există patru astfel de sate fantomă. Interesant este faptul că două localități sunt pe raza comunei Odoreu. Este vorba despre Eteni și Cucu.

1. Eteni se află la doar doi kilometri de centrul de comună Odoreu. Localitatea a fost distrusă de revărsările râului Someș în 14 mai 1970. Ce a mai rămas în picioare după inundații a fost făcut una cu pământul de către fostele autorități comuniste, cu ajutorul buldozerelor. Din Eteni mai există doar cimitirul.

Cimitir sat Eteni

Cimitir sat Eteni

2. În comuna Odoreu, în vecinătatea satului Mărtineşti, se află satul Cucu. Și această localitate a fost rasă de pe fața pământului în 1970. Prima lovitură a dat-o râul Someș, care s-a revărsat peste sat, iar apoi regimul comunist, care a ”revărsat” mai multe utilaje peste ruine.

sat Cucu

sat Cucu

3. Cătunul Văgaș este situat la o distanță de aproximativ opt kilometri în amonte de Tarna Mare. Acolo, în mijlocul pădurii, s-au stabilit mai multe familii din Cehia, Slovacia și chiar Rusia. Erau tăietori de lemne, oameni care au lăsat în urmă sate slave, precum Rostoka sau Scataroka, pentru a începe o nouă viață în poienile din pădurile munților Oașului. A primit numele de Văgaş după îndeletnicirea acestor oameni, adică muncitori forestieri, tăietori de lemne. Potrivit unor specialişti, văgaş înseamnă un loc provenit din tăierea pădurii, însemnând răritură, făgaş. Iar acum, după mai mult de un secol de la dispariție, tot pădurea a înghițit satul. Ca și o ironie a sorții.

sat Văgaș

sat Văgaș

4. Localitatea Ganaş, situată pe raza comunei Acâş, nu avea niciun locuitor la data efectuării recensământului din 2011. Tot ce a mai rămas este o biserică și o anexă. În total două imobile.

sat Ganaș

sat Ganaș

Inregistrare-domenii-728x90

Fii primul care comentează! despre "Satele FANTOMĂ ale județului Satu Mare. Care este ISTORIA acestor locuri FOTO"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.


*


Mai multe despre istorie
COMPARAȚIE. Satu Mare acum o sută de ani şi Satu Mare în PREZENT (FOTOGALERIE)

Închide