ȘANTAJ?! Kereskenyi dezvăluie miza tentativei de blocare a proiectului Centrului Nou
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, explică – în sfârșit – cu subiect și predicat care este miza unora dintre cei care încearcă prin orice mijloace să blocheze lucrările de reabilitare a Centrului Nou – Piața 25 Octombrie – un proiect european în valoare de 6,8 milioane de euro.
Edilul șef sătmărean susține că unele persoane ar fi avut interesul să fie cooptate în proiect, atât în faza de proiectare cât și în faza de execuție. Kereskenyi susține că nu va ceda în fața acestei presiuni și că va merge până la capăt.
”Vreau să vă spun că Primăria Satu Mare va merge până la capăt, bineînțeles pentru a apăra sătmărenii împotriva unor grupuri de interese. Pentru că vreau să vă spun cu subiect și predicat că acest subiect a pornit de la anumite personaje care au vrut să aibă și ei, la rândul lor, un rol atât în proiectarea cât și în execuția lucrării. În fine, noi ne apărăm șansele și vom merge, chiar cu cabinete de avocatură, până în pânzele albe, fiindcă asta își doresc sătmărenii”, a precizat primarul Kereskenyi Gabor.
Ministerul Culturii face lumină, la solicitarea PresaSM
După un amalgam de informații contradictorii care au venit din partea autorităților și instituțiilor locale, care s-au contrazis reciproc cu privire la soarta proiectului de reabilitare a Centrului Nou al municipiului Satu Mare, reporterii PresaSM au luat legătura telefonic cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Ulterior, PresaSM a făcut și o cerere scrisă către Ministerul Culturii în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Potrivit răspunsului oferit la solicitarea PresaSM, Ministerul Culturii a precizat – cu subiect și predicat – că centrul civic al municipiului Satu Mare nu este clasat ca monument istoric, nu este într-o zonă construită protejată sau zonă de protecție a unui monument istoric, astfel că pentru autorizarea lucrărilor în curs de execuție în respectivul amplasament nu a fost necesar avizul Ministerului Culturii sau al Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare.
”Centrul civic al municipiului Satu Mare, până în prezent, nu a fost declarat monument istoric. El nu beneficiază de niciun regim juridic de protecție privind patrimoniul cultural imobil”, spun reprezentanții Ministerului Culturii.
Critică la adresa contestatarilor
Este interesant de precizat că reprezentanții Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice i-au criticat tocmai pe cei care au contestat lucrările de modernizare a Centrului Nou al municipiului Satu Mare. De ce au contestat lucrarea tocmai acum?!
”Secțiunea de Evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și-a manifestat regretul pentru faptul că ansambluri de arhitectură similare celui din Satu Mare intră în atenția arhitecților și urbaniștilor doar după ce se începe execuția unui proiect și a sugerat ca OAR și UAR, prin filialele lor, să avanseze o listă a obiectivelor susceptibile de a fi clasate, în special din fondul construit recent, către autorități. Secțiunea de Evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, referitor la adresa OAR-UAR a arătat doar că a luat act de situație și așteaptă o raportare la prevederile OMCC 2260/2008”, se arată în documentul transmis la solicitarea PresaSM.
O concluzie cât se poate de clară
Oficialii Ministerului Culturii concluzionează: ”Menționăm că în acest moment nu este întocmit un dosar în vederea derulării procedurii de clasare ca monument istoric (inclusiv un studiu istoric) prin care să se verifice încadrarea conform criteriilor de clasare prevăzute de OMCC 2260/2008”.
De unde a început totul
Reamintim faptul că reprezentanții Ordinului Arhitecților din România (OAR) au cerut Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și Direcției Județene de Cultură Satu Mare să declare întregul Centru Nou al municipiului Satu Mare drept ”bun de patrimoniu”. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, lucrările de reabilitare a Pieței 25 Octombrie s-ar fi blocat. Ceea ce ar fi înseamnat că Primăria Satu Mare risca să piardă proiectul, respectiv suma de 33,363,982.92 lei (6,8 milioane de euro)!
Ce vrea Ordinul Arhitecților din România
Ordinul Arhitecților din România a transmis o scrisoare deschisă către toate autoritățile competente din domeniul culturii, arhitecturii, restaurării și conservării, precum și cele administrative de resort, atât din România cât și din Uniunea Europeană.
OAR susține că statutul Centrului Nou Satu Mare este încă neclarificat, dar dacă nu va fi declarat bun de patrimoniu, aceștia susțin că se va distruge unicul complex brutalist al României, operă a arhitectului Nicolae Porumbescu.
”Brutalismul nu e un stil comunist, așa cum se vehiculează în anumite cercuri, brutalismul este de sorginte capitalistă. Brutalismul nu e nici preferatul stil al lui Ceaușescu, el a preferat eclectismul monumental. Acest complex face parte din istoria arhitecturii românești, pot afirma că este, chiar dacă – încă – este nedeclarat, un patrimoniu UNESCO”, susțin cei de la OAR.
DUBIOS: de ce se reacționează tocmai acum?!
Se ridică un foarte mare semn de întrebare: de ce se reacționează atât de vehement tocmai acum, în condițiile în care proiectul este în dezbatere publică din 2018! Proiectul a fost prezentat conducerii Directiei Județene pentru Cultură Satu Mare și a fost prezentat public pe parcursul avizării și aprobării. A parcurs toate etapele legale de avizare, fără dubiu.
Hotărârile aprobate de Consiliul Local au fost verificate de Instituția Prefectului, dar nu s-a formulat nicio obiecție. Mai mult, proiectul are toate avizele și acordurile și trebuie precizat că Piața 25 Octombrie nu se află într-o zonă de protecție a monumentelor.
Contractul de finanțare europeană a fost semnat în 01.08.2019. Autorizația de construire a fost emisă în aprilie 2020. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 21.10.2020. Și toate acestea s-au făcut la vedere, existând zeci de articole în mass media locală și națională.
Și atunci se naște o uriașă întrebare: de ce se încearcă blocarea lucrărilor tocmai acum?!
PRESZA SM…
View CommentZsubi draga dar la ce a trebuit renovat acest spatiu?
View CommentDe ce primarul nu sesizeaza POLITIA ???De ce nu se sesizeaza din oficiu procurorii??Pentru ca nu trebuie sa ai multa minte ca sa-ti dai seama ca ceva pute !!
View CommentDacă presa este liberă de ce nu se dă nume de persoană sau firmă care a făcut această sesizare și mai clar ce au dorit ei de la acest proiect. Toate știrile sunt cu o persoană ….., o societate…..
View CommentCred ca cetateanul K habar n-are in ce cladire are birou! Daca stia, se interesa din timp cum e mai bine sa abordeze modernizarea Centrului Civic si lua legatura cu arhitecti acreditati nu cu srl-uri nepotiste
View CommentDacă primarul nu a devoalat CINE, CE și CUM, noi nu putem să îl obligăm. E simplu ca bună ziua!
View CommentEu va spun altceva,partidele ar trebui învăluite si sa fie după procentaj ,ex :jumătate -jumătate (maghiari-romani e si logic ,trăiesc din banul public comun .Astfel vor lucra in interesul cetățenilor si fara clanuri si rude ,nepotisme!.Daca sunt învăluiți nu se pot forma grupuri de mafioți.
View Comment