Șanse mai mari pentru pacienții sătmăreni cu AVC. Decizia luată de ministerul Sănătății
Spitalul Județean Satu Mare intră în programul programul de tromboliză intravenoasă. Ministerul Sănătății a publicat lista cu cele 31 de unităti sanitare în Programul Național AP-AVC.
Începand cu anul 2015, 10 spitale din Romania au derulat programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut. Documentul pus în dezbatere creează premizele pentru a extinde acest program la nivel național.
“Programul și-a dovedit eficiența, mulți pacienți care au beneficiat tratament intervențional în caz de AVC fiind recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național. Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Programul va fi extins la nivel național, dacă noul proiect trece nemodificat de faza dezbaterii publice. Pe listă se află și Spitalul Județean Satu Mare.
Prin aprobarea acestui nou proiect de Ordin, tratamentul AVC ischemic acut prin tromboliză intravenoasă va putea fi administrat pacienților din România în 41 de spitale, pe raza a 36 de județe și a municipiului București.
Ministerul spune că va oferi astfel șanse egale pentru pacienții din toate județele țării. În plus, se va impune și un tratament standardizat în astfel de situații.
„Prin aceste măsuri dorim să standardizam și să uniformizăm practica clinică la nivel național, pentru ca toți pacientii care sufera un accident vasculat cerebral să beneficieze de șanse egale indiferent de județul în care se află”, a declarat ministrul Pintea, în luna decembrie, când a anunțat extinderea programului.
Ministrul a mai precizat și că în paralel se lucrează la un program de recuperare neurologică a pacientului încă din faza de terapie intensivă și la dezvoltarea programelor existente prin extinderea accesului la tromboliză.
La anunțarea proiectului, s-a precizat că este nevoie și de o cooperare mai eficientă între spitalele de urgență, Ambulanțe și SMURD. Pacientul trebuie să ajungă la tromboliză în maixm trei ore de la producerea AVC.
Centru Stroke la Satu Mare, împreună cu partenerii din Ungaria
Consiliul Județean Satu Mare a anunțat realizarea unui centru pentru pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale. Împreună cu parteneri din Ungaria, județul Satu Mare participă la proiectul „AVC – Added Value for Cooperation in Stroke Situations”. Partea din valoarea proiectului care revine Spitalului Județean de Urgență Satu Mare este în cuantum de 847.612,2 Euro (inclusiv TVA), iar cea a UAT Județul Satu Mare fiind de 36.300 Euro (inclusiv TVA).
Centrul urmează să fie dotat cu aparatură medicală performantă, mai ales cea pentru monitorizarea pacienților.
Anul trecut, ministerul Sănătății promitea câte un centru în fiecare județ, cu profesioniști specializați la București.
Astfel de centre sunt considerate singura șansă de tratament rapid pentru pacienții cu accident vascular. Accidentele vasculare sunt considerate unele dintre cele mai mari cauze de mortalitate și dizabilitate, potrivit ministerului Sănătății.