Sâmbra Oilor, programată pentru 6 mai! Cine va cânta pe scena de la Huta Certeze
Pregătirile pentru Sâmbra Oilor, cea mai mare serbare câmpenească legată de ocupația tradițională a păstoritului, sunt în toi. Reprezentanții Instituției Prefectului și ai Consiliului Județean Satu Mare au început să pună la punct detalii privind desfășurarea ediției 2018 a Festivalului Național Sâmbra Oilor. Eveniment ajuns la cea de-a 62-a ediție în acest an.
Sâmbra Oilor se va desfăşura duminică, 6 mai 2018, de la ora 12,00 pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni. Conducerea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a confirmat pentru PresaSM că – după 20 de ani de ”absență” – capul de afiș al evenimentului va fi Gheorghe Turda.
”Așteptăm să ne contacteze toți artiștii, formațiile sau ansamblurile tradiționale din Țara Oașului care ar dori să urce pe scenă. Este o sărbătoare a Țării Oașului și au loc pe scenă toți artiștii reprezentativi din acest loc minunat al județului Satu Mare”, este anunțul făcut de reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.
Printre artiștii care ar urma să urce pe scenă se numără Maria Tripon și Ansamblul Sânzienele și Ansamblul Folcloric Oașul, Maria Petca Poptean și Ansamblul Măgura din Târșolț, Ansamblul Folcloric Florile Turțului din Turț, Formația de dansuri și grupul de țâpuritoare din Batarci, Ansamblul Florile Tărnii din Tarna Mare, Formația și grupul de țâpuritoare din Călinești Oaș, grupul de țâpuritoare din Racșa etc.
Sâmbra Oilor reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului. Se desfăşoară anual în luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut. Pe drumul şerpuitor care uneşte Ţara Oaşului de Maramureş, chiar pe hotarul dintre cele două judeţe, Pasul Huta Certeze devine, an de an, gazda uneia dintre cele mai străvechi datini din ţară. „Sâmbra Oilor“ marchează începutul sezonului pastoral pe aceste meleaguri nord-vestice. Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească unde se consumă produse tradiţionale.
La origini, ca şi azi, sâmbra semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească asupra treburilor majore ale oieritului. Câteva zeci dacă nu sute de asemenea înţelegeri au loc în fiecare primăvară în toate cele 23 de sate oşeneşti, la date diferite în aceeaşi localitate şi în zile ale săptămânii socotite faste: marţi, joi, sâmbătă.