FOTO/VIDEO. Sâmbra Oilor, după doi ani de pandemie. Multă culoare, tradiție și modernitate la Huta Certeze
Sâmbra Oilor, tradiționala sărbătoare a oșenilor a fost reluată în acest an, după doi ani în care evenimentul a fost anulat din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Oșenii au fost bucuroși de reluarea festivalului care le oferă ocazia de a se mândri cu portul și cântecul popular, în timp ce turiștii au venit și din județele vecine pentru a admira spectacolul folcloric, dar și peisajul de la Huta Certeze.
Mii de oșeni s-au strâns cu mic cu mare pe dealul de la Huta Certeze – Moișeni pentru a sărbători Sâmbra Oilor, un festival devenit sinonim cu promovarea tradițiilor oșenești.
După doi ani de absență, autoritățile au anunțat că, odată cu ridicarea restricțiilor, festivalul va fi reluat, așa cum spune tradiția, în prima duminică a lunii mai. De această dată, sărbătoarea oșenilor a coincis cu sărbătoarea muncii. E o îmbinare fericită, au spus sătmărenii ajunși pe dealul de la Huta Certeze.
„Sunt mici, este bere, acum așteptăm să înceapă spectacolul,” a spus unul dintre sătmărenii ajunși la Sâmbra Oilor cu câteva ore înainte de începerea oficială a festivalului.
Și nu a fost singurul sătmărean sosit mai devreme la Sâmbra Oilor. Pentru că se așteaptă la o participare mai mare decât în anii anteriori, mulți dintre turiști au decis să pornească la drum și să își găsească un loc la masă sau în fața scenei înainte de deschiderea oficială a evenimentului.
„Am venit mai devreme, cu copii, să găsim mai ușor un loc de parcare. Se plimbă și ei până când începe, ne mai uităm, cumpărăm una alta, să apucăm și noi să găsim un loc bun la o masă,” a spus un alt sătmărean care a decis să își petreacă ziua, împreună cu familia, la Sâmbra Oilor.
Sâmbra Oilor: Produse tradiționale și marfă made in China
Iar dacă vorbim de uitat și cumpărat, participanții la festival au din ce să aleagă. Zgărzile oșenești din mărgele colorate sunt la mare căutare printre doamne și domnișoare, în timp ce domnii preferă clopurile, cu broderii de mărgele și/sau pene de păun. Straița oșenească în miniatură se află și ea pe lista cumpărăturilor făcută de turiști, iar păpușile îmbrăcate în oșencuțe au devenit aproape deja sinonime cu festivalul de la Huta Certeze.
Dar interesul și mai mare a fost față de mâncărurile și băuturile tradiționale. Pălinca de Oaș a fost la mare căutare, iar cunoscătorii au avut de unde alege. Producătorii au adus diferite sortimente, în timp ce meșteșugarii s-au luat la întrecere pentru a vedea cine produce cele mai frumoase sticle ornamentale.
„Mă uit și eu după niște pălincă de prune, mă minunez de sticlele astea, că n-am curaju’ dacă iau una să și desfac sticla,” a spus un participant la festival încântat de măiestria dar și imaginația unui meșteșugar.
În schimb, nici în acest an nu au lipsit chinezăriile, cu zeci de comercianți care au pus în vânzare de toate pentru toți, de la suveniruri made în China, la „ii tradiționale” făcute în India. Jocurile pentru copii, pălăriile, ochelarii de soare, gențile pentru doamne, dar și multe alte produse din magazine și-au făcut și ele locul printre tarabele destinate meșterilor populari.
Sâmbra Oilor și festinul culinar
Mesele de la terase s-au umplut rapid, cu participanți care încercau fiecare să își găsească un loc mai bun, din care să poată să vadă și scena. Pentru cei de-ai casei la mare căutare au fost micii și grătarele, mai ales că sărbătoarea a coincis cu 1 Mai. Cei mai mulți au stat cu ochii pe berea rece, pe carnea care sfrârâia pe grătare și pe ceaunele în care fierbeau bunătățile pregătite de comercianți.
Turiștii, în schimb, au căutat mai mult mâncare tradițională, produse de oaie și, bineînțeles, boacele oşeneşti.
S-a reulat spectacolul folcloric la Sâmbra Oilor
Nu puțini au fost și cei care au venit de acasă cu pături și scaune, doar pentru a avea locuri cât mai bune să urmărească spectacolul folcloric. După deschiderea oficială a evenimentului, care a adus pe scenă politicienii veniți pentru băi de mulțime, a urmat sfințirea turmelor de oi și măsurișul laptelui.
Printre cei care vor urca pe scena de la Huta Certeze se numără și Ansamblurile Folclorice Oașul , Sânzienele din Negrești Oaș și Maria Tripon, Maria și Mihai Nemeș și Ansamblul Folcloric Florile Turțului. După orele prânzului, Maria Petca Poptean și Ansamblul Folcloric Măgura din Târșolț, Nicolae și Nicușor Mureșan, Bianca Angela Cionca și Ansamblul Folcloric Florile Tărnii sunt așteptați pe scenă.
Festivalul va continua cu Adelina Mihăilă, Ansamblul Folcloric Cununița Năzdrăvană, Petrică Zele, Ansamblul Folcloric al Județului Doruri Sătmărene și soliștii: Darius Câmpean, Bogdan Bota, Sara Nistor, Adelin Turi, Paula Cornea, Iulian Goste, Karina Molnar și Liliana Bota, înainte ca el să fie închis de Ana-Georgiana Ciorba, Mihai Zele, de Gheorghe Berende și Grupul din Prilog.