Salvarea ștrandului Tășnad. Primăria, la un pas de a obține licența pentru apa termală
Primăria Orașului Tășnad a depus – de câteva luni – la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) întreaga documentație pentru obținerea licenței necesare forării unui nou puț, care să asigure necesarul de apă termală pentru Stațiunea Balneo-Climaterică Tășnad. Puțul ar urma să fie forat la circa doi kilometri de cel actual.
”Documentatia este depusă de câteva luni. Așteptăm să fim invitați pentru semnarea actelor de obținere a licenței! (…) Este foarte important să mai forăm un puț care să aibă cel puțin același debit pe care îl avea puțul existent înainte de aceste probleme. Stațiunea se dezvoltă și se extinde, iar nevoia de apă este foarte mare”, a precizat primarul Csaba Grieb.
Până acum, această apă geotermală a fost explorată doar de un operator privat. Astfel, Tășnadul s-ar putea afla printre primele administrații locale care dețin acest tip de licență.
Susținere a proiectului
Octavian Petric a fost deputatul sătmărean care s-a implicat în rezolvarea acestei probleme, efectuând mai multe vizite de lucru la București și Tășnad.
”Sunt două mari provocări: în primul rând să reușim cât mai repede să îmbunătățim debitul puțului existent și primirea unei noi licențe de exploatare. O licență de exploatare în nume propriu ar fi o gură de oxigen și un imbold pentru dezvoltarea viitoare a stațiunii Tășnad”, a precizat deputatul Octavian Petric, adăugând că modul în care colaborează cu primarul Grieb (PNL) pentru salvarea perlei apelor termale din regiune arată că ”problemele cetățenilor și cele de dezvoltare a comunităților locale nu au culoare politică”.
Apa termală, exploatată de o firmă privată
Primăria orașului Tășnad nu mai are dreptul să exploateze apa termală de la începutul anilor 2000. Primăria Tășnad este nevoită acum să plătească în fiecare an suma de peste 400.000 de lei sub forma de revedențe unei firme private, Transgex SA Oradea, în condițiile în care nu s-ar asigura debitul apei și parametri necesari, se plâng autoritățile locale.
Dacă va primi dreptul de explorare și exploatare prin noile demersuri, stațiunea Tășnad se va putea dezvolta rapid în următorii ani.
Stațiunea Tășnad atrage anual peste 280.000 de turişti preponderent din judeţele Sălaj, Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Cluj, Alba şi Bihor și dispune în acest moment de peste 1.300 de locuri de cazare omologate, situate în hoteluri, moteluri, pensiuni şi case particulare.