Satu Mare se numără printre județele aflate sub restricții în urma confirmării focarelor de pestă porcină. Cu toate astea, internetul abundă de oferte. Astfel, orice persoană interesată să își cumpere un purcel poate să o facă direct de la crescător. Transportul de suine poate duce la răspândirea focarelor, avertizaseră anterior autoritățile.
Satu Mare se numără printre județele cu mai multe cazuri confirmate de pestă porcină. Potrivit raportului publicat vineri de ANSVSA, la Satu Mare au fost depistate 9 cazuri de infectare la nivelul gospodăriilor. Alte 10 infecții au fost confirmate în cazul unor porci mistreți.
În județul Bihor au fost confirmate 26 de cazuri. Alt două cazuri au fost confirmate și în Sălaj.
Autoritățile din Satu Mare, după primele confirmări, au decis sistarea comercializării în târguri a suinelor precum. S-a interzis și mișcarea acestora în județ. Având în vedere că au fost confirmate cazuri și la mistreți, DSVSA a decis și interzicerea vânătorii.
Dar eforturile autorităților de izolare a focarelor nu țin pasul cu tehnologia modernă. Porcii, în viu, se vând în continuare pe internet. Cei care au postat anunțurile de vânzare sunt persoane fizice. Tot ce trebuie să facă cumpărători este să se deplaseze la casa vânzătorului și să bage pucelul … în portbagaj.
Iar cei care doresc porci mistreți, pot să îi caute tot pe site-urile care se ocupă cu publicarea de anunțuri.
Și crescătorii din Bihor continuă vânzarea porcilor, tot pe net.
Postările nu au încetat să apară nici după ce ANSVSA a anunțat măsuri specifice pentru a combate epidemia de pestă porcină.
“Echipe mixte, alcătuite din reprezentanți ai acestor instituții, vor desfășura acțiuni care vizează prevenirea și combaterea activităților ilegale comise în piețe, târguri, oboare, piețe agro-alimentare, precum și în zona adiacentă acestora, pe baza unui plan de măsuri elaborat de IGPR”, anunța ANSVSA în urmă cu câteva zile.
Vânzătorii nu se lasă decurajați nici de anunțul potrivit căruia au fost stabilite, inclusiv la Satu Mare, puncte de control temporare.
„De asemenea, vor fi verificate punctele de control, stabilite temporar, pe principalele căi rutiere care fac legătura între județele aflate sub restricții (Bihor, Brăila, Constanța, Ialomița, Satu Mare, Tulcea, Sălaj) și zonele neafectate”, anunța ANSVSA în urmă cu câteva zile.
Situația este similară și în zona de sud a țării, titrează cei de la Recorder. Chiar dacă aici au fost înregistrate, tot potrivit ultimului raport al ANSVSA, 610 focare de pestă porcină.
În aceste condiții, autoritățile apelează la responsabilitatea cetățenilor pe care îi roagă să înțeleagă gravitatea situației.
“ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei,” se mai arată în raportul privind evoluția epidemiei.
Tot datele ANSVSA mai arată și faptul că județul Satu Mare este printre unitățile administrative care a beneficiat de cele mai multe instruiri cu privire la pesta porcină. 530 de informări și instruiri cu crescătorii de suine din sectorul comercial și necomercial, medicii veterinari de liberă practică, responsabilii fondurilor de vânătoare, ai asociațiilor de vânători și ai direcțiilor silvice au avut loc, potrivit autorităților, în perioada 2016-2018. Din cele 530, 55 au fost organizate în Satu Mare, 11 în acest an, 24 anul trecut și 20 în 2016.
Nu vă faceți griji! Va veni superministrul agiculturii și ca să ne protejeze va da probabil foc la internet!
View Comment