S-a schimbat legea. Primăriile vor intra peste proprietarii care nu elimină ambrozia
Mii de sătmăreni suferă de alergii din cauza ambroziei, această plantă invazivă, care s-a răspândit în tot județul Satu Mare. Problema este că mulți proprietari de terenuri nu întreprind lucrări de combatere a plantei, iar acest lucru se răsfrânge asupra cetățenilor. Pentru a lua măsuri eficiente pentru combaterea buruienii, Parlamentul a efectuat o serie de modificări legislative, anunță deputatul PNL Adrian Cozma.
”Combaterea ambroziei e foarte importantă, mai ales că mulți români suferă grav din cauza alergiilor produse de această plantă! Am votat astăzi în Parlament pentru modificarea și completarea Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, astfel încât autorităţile administraţiei publice locale să poată efectua lucrări de combatere a buruienii, pe cheltuiala solicitantului și la solicitarea acestuia, în măsura în care primăriile dispun de mijloacele necesare efectuării acestor lucrări. Totodată, autoritățile locale pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța dacă proprietarii sau administratorii de terenuri nu realizează lucrările necesare, ei fiind notificați din timp. Am făcut un pas important pentru a proteja sănătatea oamenilor!”, a precizat Adrian Cozma.
Cum apare alergia? Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Există și cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an.
Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri: Strănut, Congestie nazală (nas înfundat), Rinoree (secreție nazală apoasă), Cefalee, Ochi iritați, Senzatie de mâncărime în gât. Șocul anafilactic este cea mai severa formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.