S-a modificat Codul Rutier. Amenzi pe baza înregistrărilor video. Noi prevederi pentru testarea alcoolemiei
Polițiștii rutieri vor putea cere testarea șoferilor pentru droguri sau alcool dacă în mașină sunt recipiente „care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive”, iar amenzile se vor putea da și pe baza probelor audio-video. Acestea sunt două dintre prevederile adoptate ieri de Guvern.
Guvernul a adoptat în ședința din 28 iunie 2024 Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat MAI într-un comunicat de presă.
O primă modificare vizează bicicliștii și cei care se plimbă cu trotinetele. Astfel, conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat.
De asemenea, polițistul rutier va fi obligat să solicite efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat când vede în mașină recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, șoferul poate cere polițistului rutier să facă o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test și definitiv va rămâne rezultatul cel mai mic.
Stabilirea prezenței în organism a substanțelor psihoactive se va face în instituțiile medico-legale, dar și în laboratoarele de specialitate ale Poliției Române, acreditate, sau în spitalele acreditate și autorizate pentru astfel de teste.
Poliția rutieră poate constata anumite contravenții cu ajutorul probelor video făcute de agenții de poliție sau de șoferi. Iar procesul-verbal de constatare a contravenției se poate încheia și în lipsa șoferului, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori, dacă fapta a fost înregistrată audio-video.
Nu se mai poate da avertisment pentru conducerea sub influența alcoolului, se mai arată în modificările făcute ieri.
Radierea unui vehicul, din oficiu, se face dacă suspendarea înmatriculării s-a făcut pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni sau dacă suspendarea înmatriculării s-a făcut pentru 3 ani neîntrerupt, cu excepția vehiculelor de interes istoric