Robert Zob: Statul finanţează aproape 200 de agenţii de „cercetare” cu șefi conectați politic, cu venituri uriașe
Statul finanţează aproape 200 de agenţii de „cercetare” din banii românilor. Salariile şefilor, de până la 10 ori mai mari decât ale profesorilor cu 10-15 ani vechime, precizează cei de la USR.
Fostul ministru USR al Economiei Claudiu Năsui a inventariat institutele de cercetare din România care primesc bani de la bugetul de stat. Nu mai puţin de 174 de institute, oficii şi staţiuni de cercetare cu o serie de şefi conectaţi politic care încasează, lună de lună, venituri uriaşe, dar nu livrează rezultate notabile pentru cercetare.
În schimb, în ciuda salariilor, România rămâne la coada Europei atunci când vorbim de inovație, precizează senatorul sătmărean Robert Zob. Astfel, spune parlamentarul, sunt dovezi suficiente pentru a declara că cercetarea se face pe hârtie și nu există diferențe clare între cei care într-adevăr fac inovație și cei care doar își „periază” CV-urile.
„Paradoxal, deşi avem un număr mare de institute dedicate cercetării şi salarii mari pentru structurile lor de conducere, România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul investiţii în cercetare şi, evident, la rezultatele generate de acest sector. Altfel spus, România are nevoie să facă o diferenţă clară între cercetare serioasă şi cea făcută doar pe hârtie pentru CV-urile şi salariilor unor „speciali””, se arată în comunicatul transmis de USR.
În ultimii ani, deputatul USR Claudiu Năsui a dezvăluit veniturile fabuloase încasate de directorii mai multor institute de cercetare din România. De la directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, care primea pe lună mai mult decât preşedintele Americii, la conducătorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, beneficiar de pensie specială şi alte venituri de la stat, în total peste 20.000 de lei pe lună.
Pe lista directorilor în cercetare foarte bine plătiţi se numără şi directorul de la INCD Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă, care a avut în ultimii patru ani un salariu ce depăşeşte 52.000 de lei pe lună.
USR îi cere premierului PSD Marcel Ciolacu să oprească risipa de bani publici către institutele fără rezultate şi, în paralel, să reducă taxarea pe muncă.