RISE PROJECT. Schema prin care investesc politicienii maghiari în județul Satu Mare
Erik Banki, un membru influent al Fidesz, s-a remarcat și în județul Satu Mare, după ce a încercat să dea o lovitură într-o fabrică care să producă energie alternativă. A achiziționat peste zece hectare de teren în extravilanul municipiului Carei, dar întreaga afacere a căzut.
În Carei, HP Investment – firma controlată de Erik Banki – a cumpărat toate părțile sociale din firma Cobochim SRL, care avea în capitalul social 10,8 ha de teren la ieșirea din Carei. Toată afacerea l-a costat teoretic pe Banki 532.000 de euro, conform monitorului oficial.
O anchetă marca Rise Project
Jurnaliștii de la Rise Project susțin că atât Erik Banki, cât și o companie deținută în comun de statul maghiar și de cel austriac, plănuiau să construiască două fabrici. Una în Carei și alta în Salonta. Duna Development Ltd, compania în care erau implicate cele două state, dezvoltase deja proiecte similare de energie alternativă în Ungaria.
La noi, Duna Development își propusese să ridice o fabrică de bioetanol în Salonta (Bihor) și o alta în Carei (Satu Mare). Rolul companiei era să pregătească proiecte, să obțină avize, să ofere expertiză tehnică și să găsească investitori, după cum își amintește acum Tibor Ersek, fost director al Duna Development.
Unul dintre potențialii investitori de atunci a fost chiar parlamentarul Erik Banki, care alesese exact aceleași localități pentru investițiile sale. Banki și-a amintit într-un interviu acordat publicației maghiare Direckt 36, cu care RISE Project a colaborat la acest subiect, că i-a întâlnit pe reprezentanții Duna Development la o conferință, dar nu mai știe dacă a semnat vreun contract cu ei.
Și Tibor Ersek, fostul director al Duna Development, și-a amintit că au existat negocieri cu politicianul maghiar pentru o colaborare, dar nu ne-a oferit prea multe detalii: “Fabricile de bioetanol păreau cele mai promițătoare la acel moment”.
Erik Banki susține că proiectul cu biocombustibil era finanțat de mai multe companii străine, în timp ce firma lui avea ca sarcină doar coordonarea proiectului. Spune că unul dintre investitori era de peste ocean: “Firma mea nu a pus niciun ban în acest proiect, am investit doar muncă și energie. O companie din Elveția, deținută de un fond de investiții din SUA, era interesată de proiect și l-a prefinanțat, incluzând și achizițiile de terenuri”.
Banki n-a putut să dovedească cele spuse și ne-a precizat că nu-și mai amintește numele companiei elvețiene.
De unde vin banii
Erik Banki este deputat de douăzeci de ani. Are ștate vechi în Fidesz- partidul condus de premierul Viktor Orban. Legislația maghiară nu-l obligă să declare bunurile cumpărate prin companii, ci doar pe cele cumpărate în nume personal. Dar, în timp ce unii deputați unguri au declarat și proprietățile deținute indirect, Erik Banki a declarat doar firmele înregistrate în România.
Tranzacțiile făcute de el ridică însă semne de întrebare legate de proveniența banilor pe care i-a investit la noi și felul în care a cumpărat zeci de hectare de teren. De la începutul anilor 2000 și până-n prezent, salariul lui anual a oscilat între 20.900 și 39.000 de euro, iar firmele lui din România nu au avut suficient profit cât să acopere achizițiile de terenuri.
Cine este Erik Banki
Erik Banki (48) a intrat în politică la începutul anilor 90, dar are astăzi o poziție de influență în partidul Fidesz. Din 2015 conduce Comisia Economică din Parlamentul Ungariei, care permite partidului din care face parte să treacă legi fără o dezbatere substanțială. Prima poziție politică importantă a avut-o în 1998, apoi a renunțat pentru o vreme la locul din parlamentul pentru a intra în cel european în perioada 2012-2014.
SURSA: riseproject.ro