Revoltă în rândul stomatologilor sătmăreni. Noile reguli pun în pericol sănătatea pacienților. Petiție și proteste
Revoltă în rândul stomatologilor sătmăreni după decizii ale Colegiului Medicilor Stomatologi. De la sine putere, CMS a dat decizii, cu rol normativ, deja publicate în Monitorul Oficial care pun în pericol sănătatea pacienților. Practic, prin noile reglementări, stomatologii care vor să facă proceduri mai complicate vor avea nevoie de specializări suplimentare, chiar dacă până acum le-au putut face pe baza diplomei de licență. Asta înseamnă că, pacienții ar putea fi trimiși la plimbare dacă, de exemplu, în timpul unei proceduri de plombare sau extracție, intervin probleme, precum ruperea unui dinte.
Revoltă în rândul stomatologilor sătmăreni din cauza unor decizii date de Colegiul Medicilor Stomatologi. Criticile au venit chiar de la președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Satu Mare, Cosmin Rațiu, care nu doar că trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că unii stomatologi nu își vor mai putea practica meseria ca până acum, ci și subliniază că vor fi afectați pacienții care au nevoie de îngrijiri medicale.
Într-o postare făcută pe grupul dedicat medicilor stomatologi, președintele CMS Satu Mare, Cosmin Rațiu, solicită demisia celor de la conducerea instituției de la nivel central, despre care spune că nu mai reprezintă interesele medicilor stomatologi.
Faptul că Colegiul Local al Medicilor Stomatologi Satu Mare nu a votat decizia publicată în Monitorul Oficial este confirmat de Rațiu, care cere încrederea colegilor săi pentru a întreprinde acțiunile necesare modificării regulamentului.
„Colegiul Local Satu Mare nu a votat această decizie aberantă prin reprezentantul nostru în Consiliul Naţional dr. Titus Osz . Ne opunem vehement acestei decizii abuzive de a îngrădiri efectuarea unor manopere uzuale şi de a restrictiona dreptul dobândit prin examenul de licenţiere şi curicula celor 6 ani de facultate!! Exact cum spuneam şi public, reprezentanţii noştri din conducerea centrală nu mai ne reprezintă interesele noastre ale medicilor practicieni, iar toate acţiunile lor din ultima perioadă dovedesc ura împotriva mediilor stomatologi care muncesc zi de zi în cabinete , dau salarii cadrelor auxiliare, reinvestesc profitul în aparatură şi consumabile”, se arată în postarea făcută de președintele CMS Satu Mare, Cosmin Rațiu.
Stomatologii chiar ar putea ieși în stradă, spune Rațiu, care nu este singurul care trage un semnal de alarmă cu privire la noile decizii ale Colegiului Medicilor Stomatologi.
„Vă rog să aveţi încredere în ceea ce întreprindem noi reprezentanţii voştri locali şi sa fiţi pregătiţi să protestăm chiar şi în stradă pentru viitorul nostru şi a profesiei de medic stomatolog!! Azi eu cer DEMISIA BEx -ului de la București!!”, a precizat Rațiu.
Până atunci, medicii stomatologi sunt rugați să se alăture efortului de a schimba reglementarea prin semnarea unei petiții online.
Sănătatea orală a pacienților, pusă în pericol. Peste 15.000 de stomatologi vor fi afectați
La nivel național, peste 15.000 de medici stomatologi s-ar putea trezi cu dreptul de practică restrâns, se arată în textul petiției, iar asta ar afecta în mod direct pacienții, care ar putea fi trimiși la plimbare chiar și în cazuri minore, ca de exemplu atunci când o măsea se rupe în timpul unei proceduri de plombare sau extracție.
„În toata aceasta perioadă, au absolvit cu diplomă de licență aproximativ 15.000 de medici, care au putut opta doar pe câteva locuri anual pentru rezidențiate în alte specialități, iar majoritatea absolvenților au precticat stomatologia generală conform competențelor stabilite prin decizia CN 49/2012. La aceștia se adaugă câteva mii de absolvenți din anii 2020-2022, având în vedere că numărul de locuri anual la rezidențiat în ultimii ani a fost mult mai redus față de numărul absolvenților. Cele două decizii publicate în M.Of. nr. 556/21 iunie 2023 restrâng dreptul de practică pentru un număr mare de stomatologi care practică, în conformitate cu dispozițiile în vigoare până la 21 iunie 2023, de o lungă perioadă de timp, fără a li se echivala competențele dobândite în ani de practică, având în vedere că la data publicării celor două decizii mai sus arătate, au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare”, se arată în textul petiției.
Și asta nu este singura problemă. Cei mai afectați vor fi tocmai pacienții din mediul rural, acolo unde și acuma cu greu găsești stomatologi. Practic, prin restrângerea dreptului de practică pentru stomatologii care până acum și-au făcut meseria pe baza diplomei de licență, se restrânge și accesul pacienților la sănătate orală, la servicii de prevenție și extracție.
„În special în zonele rurale pacienții nu vor mai beneficia de exemplu de prevenție sau de extracții la pacientii cu patologii asociate in lipsa unui specialist, acestia fiind în prezent în număr extrem de redus si concentrati in zone urbane”, atrag atenția inițiatoriul petiției, Patronatul Medicilor Stomatologi din România.