Rețeta originală de Aperol Spritz: celebrul aperitiv italian
Cui nu-i place Spritz-ul? Aperitivul italian devenit obiect cult, cu inconfundabila sa nuanță portocalie, care s-a răspândit în toată Europa și chiar în întreaga lume și pe care îl vom savura din nou pe terase, odată cu revenirea anotimpului cald. Gustoasă și răcoritoare, această băutură populară italiană este ideală pentru anotimpurile de primăvară și vară – învață cum să o prepari!
În Italia, nu a devenit doar băutura preferată pentru aperitiv, ci și o tradiție și un simbol al atmosferei pline de viață a orașelor sale. În prezent, și în România, popularitatea sa este tot mai mare.
Dar de unde provine Aperol Spritz, cum se prepară, care este rețeta și de ce este atât de importantă tăria acestuia? Vă invităm să citiți mai departe pentru a afla cum se prepară această băutură alcoolică italiană și de ce este una dintre cele mai populare din lume.
Ce este Aperol Spritz?
Aperol Spritz este o binecunoscută băutură alcoolică italiană de aperitiv care conține Aperol, prosecco și apă minerală. Culoarea acestei băuturi alcoolice răcoritoare este portocalie, iar gustul este ușor amar.
Rețeta oficială include Aperol (o băutură alcoolică) italiană produsă încă de la începutul secolului XX), vinul tradițional italian prosecco și sifon sau apă minerală. Varianta Campari este, de asemenea, foarte populară în Italia, iar Aperol Spritz este unul dintre cocktailurile de top din Italia, alături de Negroni sau Americano.
Ce este Aperol?
Pentru cei care nu l-au gustat niciodată, Aperol este o băutură alcoolică asemănătoare cu Campari, dar cu un conținut mai mare de zahăr și un conținut mai mic de alcool. Are un anumit gust amărui și o culoare portocalie cu note de citrice, iar cu acest lichior se pot prepara o multitudine de cocktailuri, dar niciunul nu este atât de faimos și cunoscut ca Aperol spritz.
Originea acestui lichior datează din 1919, când a fost creat de frații Barbieri, dar a devenit popular abia după cel de-al Doilea Război Mondial.
Astăzi, toate aceste băuturi aparțin grupului Campari, care a desfășurat o campanie de marketing majoră la începutul anilor 2000 pentru a promova, în special, Aperol spritz: cel mai dulce și mai fructat bitter.
Conținutul de alcool din Aperol Spritz
Conținutul de alcool variază, dar putem estima că este de aproximativ 15%. Numitorul comun al variantelor sale este, fără îndoială, prezența vinului alb sec și a apei minerale carbogazoase, care trebuie să fie de cel puțin 40% și, respectiv, 30%. Restul de 30% este completat cu diferite băuturi alcoolice, uneori amestecate, pentru a obține culoarea portocalie specifică acestei combinații.
Rețeta de Aperol Spritz
Aperol Spritz poate fi preparat cu diferite proporții de ingrediente, în funcție de efectul pe care îl căutați atât în ceea ce privește conținutul de alcool, cât și amăreala. Totuși, pentru a obține un cocktail echilibrat, perfect pentru un aperitiv, vă recomandăm rețeta oficială a Asociației Internaționale a Barmanilor, pe a cărei prestigioasă listă se află acest cocktail.
Ingrediente:
60 ml. de Prosecco
40 ml. Aperol sau Campari
Un strop de apă minerală
Cum se prepară un Aperol Spritz?
– Adăugați gheață ușor zdrobită într-un pahar de vin.
– Folosind o cană de măsurare, turnați mai întâi prosecco.
– Apoi adăugați Aperol.
– Adăugați un strop de apă minerală carbogazoasă sau sifon
– Mai adăugați puțină gheață și amestecați puțin.
– Pentru a face cocktailul și mai răcoritor, adăugați o jumătate de felie de portocală.
Iată cum se servește în resutaurantele și barurile din Italia. Așadar, dacă doriți să vă bucurați de Aperol Spritz ca un italian, îl puteți comanda ca atare sau cu un platou de mezeluri și brânzeturi sau cu o focaccia.
Descoperiți originile Aperol Spritz: băutura italiană aperitivă prin excelență
Pentru început: să nu credeți că este o invenție recentă! Se pare că soldații din Imperiul Austro-Ungar au fost cei care, la sfârșitul secolului al XIX-lea, le-au transmis italienilor dragostea lor pentru Aperol Spritz.
Potrivit datelor istorice cunoscute, bravii soldați considerau că vinurile din zona Veneto erau prea tari și aveau un conținut alcoolic excesiv. Prin urmare, au început să dilueze vinul cu apă minerală carbogazoasă. În timp ce făcea o băutură mai slabă din punct de vedere alcoolic, această combinație a împiedicat bețiile masive pe care le-au descoperit la sosirea lor în Italia. Germanii au inventat un cocktail cult pe care l-au botezat Spritz, derivat din verbul spritzen, care este modul în care austriecii spun „a stropi”.
Din zona Veneto și Friuli-Veneția, pasiunea pentru această băutură s-a răspândit rapid în zona Padua și Treviso. Cocktailul ca atare s-a născut în al doilea deceniu al secolului XX, când Târgul Internațional din Padova a optat pentru un fel de încrucișare. Astfel, fuziunea dintre Aperol-ul italian și obiceiul austro-ungar a dus la crearea oficială a Aperol Spritz-ului.
De-a lungul anilor, rețeta originală de Aperol Spritz a fost modificată și a devenit un adevărat aperitiv cult, căpătând popularitate în întreaga lume.