Rețeaua cancerului din Satu Mare. Copii bolnavi, folosiți pentru false campanii umanitare
O pretinsă asociație umanitară – Euro Szebasztian– din Satu Mare solicită bani în Cluj pentru cazuri fictive de copii bolnavi de cancer sau de alte afecțiuni. Asociația Euro Szebasztian trimite oameni în parcările unor hipermarketuri. Ascociația nu e înregistrată la finanțe și funcționează pe persoană fizică, susțin jurnaliștii de la actualdecluj.ro
„Vă rog frumos, e nepoțelul meu și are nevoie de operație. Vă rog, are cancer la colon, faceți o donație”, spune o doamnă în vârstă în parcare la Lidl, în Cluj-Napoca.
Bunicuța care strânge bani e întrebată de un trecător cine e băiatul din imagine. Femeia răspunde aproape plângând din nou: „E nepoțelul meu.”
Băiatul din fotografie se numește Alex și are 14 ani. E fost bolnav de cancer și nu are nici o legătură cu femeia din parcarea Lidl. Tatăl băiatului ajunge la Lidl în parcare după ce un prieten de familie îl sună și-i transmite că în numele copilului se cer bani pentru o operație de cancer. Bărbatul ajunge în zonă și-i spune femeii că băiatul din poză e în mașina din spate. Femeia se blochează. Vine poliția și o amendează pentru cerșetorie.
În luna decembrie a anului trecut, tot în Cluj, poza lui Alex a apărut din nou la un Lidl. Și atunci familia copilului a fost sunată de un apropiat ce l-a recunoscut în fotografii pe Alex. Cel care l-a recunoscut pe Alex i-a făcut poză persoanei care cerea bani în numele său. Aici apare un bărbat cu aceeași fotografie cu Alex.
Femeia în vârstă e legitimată de poliție. Ea oferă detalii despre cine conduce operațiunea și spune că Asociația Euro Szebasztian, indicând și numele Valentina H., capul rețelei. Valentina H. susține că este fost asistent social la DGASP Satu-Mare, dar direcția din Satu Mare nu a auzit niciodată de ea.
„Nu există această asociație sau această persoană în evidențele noastre. Nu a lucrat niciodată la noi”, spune pentru actualdecluj.ro directoarea Crișan Anca-Maria.
Pe pagina de facebook a asociației sunt zeci de fotografii cu copii bolnavi, toți provenind din medii sărace din județele Satu Mare sau Maramureș, cei mai mulți din Satu Mare. Potrivit femeii amendate sâmbătă de poliție în Cluj rețeaua e condusă de Valentina și Szebastian H., ambii din Satu Mare.
Familia H. a mers atât de departe încât a obținut acte notariale semnate de familii nevoiașe prin care, în numele acestora, cer bani pentru copiii bolnavi. Autoritățile n-au ce să facă mai mult decât să le dea amendă pentru cerșetorie.
„Dacă se demonstrează că e vorba de o rețea atunci intervine DIICOTUL, dar e foarte greu să demonstrezi în asemenea cazuri”, spune un angajat al Poliției.
Jurnaliștii de la actualdecluj.ro au încercat să o sune pe Valentina H. A dat ocupat și a transmis că își face analize medicale și că nu poate vorbi. I-au scris într-un mesaj că doresc să facă o donație pentru copilul bolnav de cancer la colon de la Lidl și că au nevoie de un cont bancar unde să facă donația. Ea a trimis mesajul următor: „Doamne ajută! Sunt la spital la niște analize. După ora 14 ne auzim. O zi minunată și frumoasă, cu pace și bucurie. Doamne ajută să fie într-un ceas bun!”
După ora 14 n-a mai răspuns la telefon. Asociația nu apare nicăieri la finanțele publice.
Se numește înșelăciune nu cerșetorie și se încadrează astfel: art. 215 Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos material injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
View Comment