Restaurantele rămân închise. Când speră patronii să poată redeschide măcar terasele
Premierul a respins propunerea venită din partea patronatelor din industria ospitalieră. Astfel, restaurantele vor rămâne în continuare închise și după ridicarea stării de urgență. Patronii speră că măcar din 1 iunie să poată deschide terasele, iar la mijlocul lunii restaurantele, chiar dacă nu la capacitate completă.
Într-un interviu acordat Digi24, Dragoș Petrescu, președintele unei asociații patronale din industria restaurantelor a precizat că premierului i-au fost prezentate planuri pentru deschiderea restaurantelor și teraselor în trei pași. Propunerea inițială, pentru deschiderea teraselor odată cu ridicarea stării de urgență, adică din 15 mai, a fost respinsă de premier.
Ludovic Orban a precizat că restaurantele prezintă un grad crescut de risc și vor rămâne în continuare închise.
„În analiza de risc epidemiologic, restaurantele, în special cele din spații închise, sunt printre zonele cu cel mai mare risc epidemiologic. După data de 15 mai, ele nu vor fi deschise”, a spus premierul Ludovic Orban.
În această după-masă, reprezentanții guvernului și cei ai HoReCa urmează să aibă o întâlnire în care se vor discuta nu doar planurile de redeschidere, ci și cele de susținere a industriei, una dintre cele mai lovite de restricțiile impuse ca urmare a epidemiei de coronavirus.
Liber la pește după 15 mai? Ce spune premierul Ludovic Orban despre pescuit și vânătoare
Cel mai optimist scenariu. Când vor patronii să redeschidă terasele
Patronii speră ca autoritățile să accepte deschiderea teraselor începând cu data de 1 iunie, iar din 15 iunie să le dea voie să redeschidă și restaurantele, chiar dacă doar cu o capacitate de 50%, pentru a respecta distanțarea socială.
„Astăzi ne vedem la ora 15 cu Guvernul României și sperăm să decalăm propunerile, iar pe data de 1 iunie să putem deschide terasele,” a spus Dragoș Petrescu la Digi24. Acesta a adăugat că „Ne referim în prima fază, de două săptămâni, la terasele în aer liber, […] trebuie să creștem încrederea clienților noștri să iasă din casă, de aceea vrem să deschidem terasele, urmând ca în faza a doua, din 15 iunie, să deschidem și 50% din capacitatea de interior a restaurantelor, iar cu data de 1 iulie, dacă toate lucrurile decurg normal, să deschidem integral activitatea în industria ospitalității din România.”
Dar chiar și în cazul redeschiderii, terasele nu vor arăta la fel cu cele de vara trecută. Patronatele propun ca numărul celor de la o masă să nu depășească 8 persoane, distanța minimă între mese să fie de 2 metri, personalul să poarte măști, iar dacă se redeschid restaurantele, în spațiile comune de intersectare și clienții vor fi obligați să poarte măști.
Citește și:
Abandonat de soție, un sătmărean își crește copilul și într-un picior. Are nevoie de ajutor!
Satu Mare, cele mai multe cazuri de rujeolă. Măsuri “energice” cerute de Avocatul Poporului
VIDEO. Sătmăreni și maramureșeni susțin că sunt batjocoriți în Germania, la sparanghel
Nesimtiti
View Comment