”Restaurante la ţară” – Legea punctelor gastronomice locale a fost adoptată
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru înfiinţarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale, unde se prepară şi se servesc produse alimentare după reţete specifice zonei direct către consumatorul final. Produsele alimentare din oferta Punctului Gastronomic Local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători.
Deputatul UDMR de Satu Mare, Loránd Magyar, vicepreședintele Comisiei pentru gricultură din Camera Deputaților, a declarat că legea votată astăzi contribuie la stimularea turismului rural și gastroturismului și servește ca o oportunitate pentru fermieri de a-și vinde produsele.
Înfiinţarea unui Punct Gastronomic Local de către persoanele fizice ce sunt producători locali se realizează în baza atestatului de producător/carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol. Ministerul Agriculturii, prin unităţile subordonate la nivel naţional, judeţean sau local, poate să organizeze gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele fizice sau juridice care doresc să înfiinţeze un Punct Gastronomic Local, în limita competenţelor stabilite de legislaţie.