REPORTAJ. Povestea celui mai slab liceu din județul Satu Mare. Zero barat la Bacalaureat
În județul Satu Mare două instituții de învățământ au avut procent de promovare de 0%. Liceul Tehnologic din Supuru de Jos este printre ele. Doar un singur elev a participat la sesiunea din acest an a Bacalaureatului. Nu a reușit să ia notă de trecere, astfel Liceul Tehnologic ”Petru Cupcea” din Supur, alături de Liceul Tehnologic ”UNIO-Traian Vuia” Satu Mare intră pe lista celor 42 de instituții de învățământ din țară care au avut promovabilitat zero la BAC.
Elevii nu vor BAC-ul, vor în străinătate
De vină este și mentalitatea, spune directorul liceului din Supur, Daniela Markiș. Elevii vor să meargă în străinătate, să câștige bani, astfel, interesul pentru școală e redus.
„Este tendința asta de a merge în străinătate, acolo se câștigă bani, nu contează cât înveți. Copiii se influențează unii pe alții și este foarte greu să înveți, după părerea lor”, spune Daniela Markiș, directorul Liceului Tehnologic ”Petru Cupcea” din Supur.
Sute de elevi, de la 18 ani până la 40 de ani
Nu mai puțin de 500 de elevi din Supur și din satele învecinate învață la liceul tehnologic, și nu e vorba doar despre copii, ci și despre adulți, unii dintre ei chiar aleși locali, care vor să demonstreze că pot totuși să își finalizeze studiile liceale.
„Acești elevi sunt de vârste diferite, de la 18 ani, până la 35-40 chiar, persoane adulte care au dat piept cu greutățile și își doresc sa aibă un liceu. Chiar avem și persoane care lucrează în primării, care doresc să aibă liceu, care nu au, dar au fost aleși de comunitate și ar dori să demonstreze că pot să absolve un liceu”, explică Daniela Markiș, directorul liceului.
Nici anul trecut nu a fost unul mai bun pentru liceu. Totuși, în 2020, cinci candidați s-au înscris la BAC. Niciunul nu a luat notă de trecere.
Sărăcia e de vină
Directorul arată cu degetul spre condițiile din mediul rural. Cu părinții preocupați de muncile agricole, cu puține șanse de angajare, nu e de mirare că tinerii nu se interesează de școală. În plus, lipsa banilor dă peste cap și planurile acelor copii care ar putea veni în oraș pentru a studia la licee de top.
Nu sunt singurele probleme. Oamenii se uită în jur și își dau seama că doar educație nu este suficientă pentru a-ți asigura un trai mai bun.
„Nu doresc să absolve o facultate cea mai mare parte dintre ei. Am avut un singur candidat care dorește să meargă la o facultate, s-a pregătit, dar nu îndeajuns. Părinții lucrează, nu au timp de ei, și aici ca în toate zonele, și în zona rurală e dezinteres față de învățătura, din păcate. Sunt părinți care poate doar unul singur întreține familia, nu își permit sa facă naveta la Satu Mare, dărămite să stea acolo și atunci noi asta am încercat, să le oferim șansa să nu rămână de la 14 ani acasă. Chiar dacă nu își iau bacul, educația îi ajută să aibă un trai mai bun”, a mai precizat Daniela Markiș.