RECUNOȘTINȚĂ. Familia unui sătmărean decedat a salvat o viață! Transplant hepatic
Umanitatea, generozitatea, solidaritatea, profesionalismul şi responsabilitate salvează încă o viaţă. Familia unui bărbat (circa 60 de ani) decedat în urma unui atac cerebral la Spitalul Județean Satu Mare a fost de acord să îi doneze ficatul pentru a salva viața unei alte persoane, aflate într-o situație critică. O echipă de specialiști a Agenţiei Naţionale de Transplant a prelevat organul de la pacientul aflat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.
Redăm mai jos mesajul Agenției Naționale de Transplant:
”În situaţia unică pe care o traversăm aceste zile, din cauza pandemiei COVID19, umanitatea şi solidaritatea trebuie să primeze şi să fie dezideratul nostru, al tuturor. Dovada că românii sunt solidari ne este demonstrată încă o dată. De această dată, la Satu Mare, încă o familie a avut puterea de a transforma propria suferinţă în speranţă pentru un necunoscut, oferindu-i o şansă la viaţă.
Ne înclinăm cu profund respect în faţa familiei unui pacient, diagnosticat în moarte cerebrală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, pentru decizia dificilă pe care a fost nevoită să o ia, dar care a adus bucuria vieţii într-o altă familie. Profesionalismul şi dedicarea echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Stau Mare, Dr. Vitalie Moroşanu – kdp şi as. Rodica Kiss – coordonator transplant, au făcut posibil ca o altă viaţă, a cărui unică şansă era transplantul, să fie salvată.
Efortul echipei de prelevare a Institutului Clinic Fundeni, condusă de Dr. Vasile Lungu, a adus speranţa pentru acest pacient. Intervenţia salvatoare a fost realizată noaptea trecută la Institutul Clinic Fundeni, de echipa condusă de Conf. Dr. Vlad Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI , profesionişti deosebiţi ce formează un monobloc cu un singur interes: salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă.
Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă între suferinţă şi speranţă! Apreciem, mai mult ca oricând, efortul acestor oameni minunaţi, profesionalismul lor şi dedicarea cu care îşi fac datoria în aceste zile atât de dificile.
Pentru viaţa noastră şi a rudelor noastre, pentru viitorul nostru se luptă ei, medicii şi echipele din jurul lor, toţi cei care trebuie să fie în linia întâi în acest război parşiv. Noi, celilalţi, avem datoria şi obligaţia să-i ajutăm, facând un lucru simplu: #STĂM ACASĂ!”