OPINIE. Cum poate scăpa mai repede criminalul violent din Satu Mare
După ce și-a ucis în bătaie concubina (în 19 ianuarie 2018, sub stadionul UNIO), Roman Gheorghe, în vârstă de 45 de ani, a fost condamnat astăzi la 18 ani de închisoare de către magistrații Tribunalului Satu Mare.
Cu toate că a primit o condamnare de 18 ani, condamnatul poate să iasă mult mai repede de după gratii. După doar 12 ani de stat după gratii. Ciprian Ardelean, unul dintre cei mai cunoscuți avocați sătmăreni, a explicat pentru PresaSM cum este posibil acest lucru.
În primul rând, poate să iasă liber pe porțile penitenciarului după ce execută doar 13 ani.
”Raportat la vârsta condamnatului, acesta, în mod teoretic, se poate libera condiționat cel mai repede după executarea unui cuantum de trei pătrimi din durata pedepsei. Ceea ce înseamnă în cazul nostru 13 ani și 6 luni și dacă, totodată, va îndeplini și celelalte condiții prevăzute de lege, cum ar fi regimul de executare sau acoperirea obligațiilor civile, în cazul supus nostru plata sumei de 20.000 lei către partea civilă, ori dovada imposibilității plății”, a explicat Ciprian Ardelean.
Avocatul sătmărean a spus că Roman Gheorghe poate să fie pus în libertate chiar și după doar 12 ani de închisoare.
”Pentru că la calcularea cuantumului executat se ține seama și de durata pedepsei considerată executată ca urmare a muncii prestate în perioada de încarcerare, durata efectiv executată poate ajunge pâna la două treimi din pedeapsă. Așadar, condamnatul, în cazul nostru, ar putea cere liberarea condiționată după cel puțin 12 ani executați din durata de 18 ani de peseapsă primită, în cazul unui comportament dezirabil”, a arătat Ciprian Ardelean.
Ciprian Ardelean a explicat cum a gândit legiutorul atunci când a stabilit aceste facilități.
”Trebuie spus că în astfel de situații legea prevede și condiția absolut obligatorie a convingerii instantei că, condamnatul s-a îndreptat și se poate integra din nou în societate, condiție destul de greu de smuls instanței în cazul în care condamnatul a mai săvârșit anterior infracțiuni similare. Deși instituția liberării condiționate este una care practic scurtează pedeapsele primite chiar pentru fapte grave, ea are totuși un scop care o face utilă și necesară, fiind o metodă de a-i recompensa pe acei deținuți care depun eforturi și dau dovada reală că s-au îndreptat având totodată rol motivațional sub aspectul posibilității îndreptării și reintegrării deținutilor în general”, a mai spus avocatul sătmărean.