Răzvan Rentea scapă de ”condițiile grele” din Arestul Poliției Satu Mare
După punerea sub acuzare de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare în cazul triplei crime de la Apa, Răzvan Mircea Rentea va scăpa de ceea ce a numit el ”condițiile grele” din Arestul Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare. Conform procedurilor în vigoare, după inculparea sa, Rentea va fi mutat din Arestul Poliției Satu Mare în Penitenciarul Oradea, acolo unde există o secție de ”Arestați Preventiv”. Și ceva condiții mai bune.
În Penitenciarul Oradea – construit în 1865 şi apoi extins şi modernizat – sunt încarceraţi circa 450 de deţinuţi repartizaţi în regim de maximă siguranţă, regim închis, arest preventiv şi regim deschis. Închisoarea are 599 de paturi instalate, însă, la numărul de circa 450 de deţinuţi se apropie în respectarea celor patru metri pătraţi recomandaţi de autorităţile europene pentru un deţinut.
Închisoarea are o sală de forţă, în care deţinuţii fac sport pe baza unor programări, precum şi câteva curţi de plimbare, inclusiv amenajate la etaj. Pe lângă televizoare, circa 200 dintre deţinuţi au fişe la biblioteca unităţii, dotată cu 6.000 de volume din literatura română şi internaţională.
Reamintim că procurorii sătmăreni au reținut în rechizitoriu concluzia că ”după depunerea în arest, principala grijă a inculpatului R. R. M. a fost de a se plânge de calitatea mâncării din Arestul IPJ Satu Mare, a saltelei sau alte neajunsuri impuse de locul de detenţie”.
De asemenea, Răzvan Rentea li s-a plâns judecătorilor că suferă de o serie de simptome, ca urmare a încarcerării acestuia. Mai exact, nu suportă condițiile de detenție.
”Motivele invocate de către inculpat prin prezenta cerere de înlocuire a măsurii arestului preventiv (condiţiile precare aflate în centrul de reţinere şi arest preventiv, starea de boală – dureri de cap, greaţă, ameţeli, dureri la spate, inapetenţa ce a dus la pierderea în greutate, slăbirea vederii din cauza insuficienţei luminii naturale), evaluate prin prisma împrejurărilor concrete ale cauzei şi mai ales a urmărilor produse prin fapta de care este acuzat inculpatul, dar şi conduita procesuală a inculpatului scoate în evidenţă faptul că o măsură preventivă mai uşoară cum este cea a arestului la domiciliu sau cea a controlului judiciar, nu este suficientă pentru atingerea scopului măsurii preventive”, se arată într-un document intrat în posesia PresaSM.