RAR trage un semnal de alarmă! Fake news-uri care vizează șoferii: „Sunt menite să genereze panică printre proprietarii de mașini”

Registrul Auto Român atenționează că „în ultima perioadă ne-au atras atenția diferite postări și materiale menite să genereze panică, neîncredere sau chiar revoltă printre deținătorii de vehicule”.
RAR spune că cititorii „sunt bombardați cu tot felul de informații false, extrase din context sau cu știri «reșapate» cu rolul de a aduce accesări paginilor și site-urilor respective”.
„Atenție la dezinformare, clickbait și fake-news! Interesul nostru pentru mașini, modificarea legislației din domeniu și teama că am putea fi luați prin surprindere de noutăți pe care nu le-am aflat sunt aspecte care nu le puteau scăpa celor care ne exploatează în scopuri negative atenția și timpul pe rețelele sociale. V-am trezit curiozitatea? Dacă da, haideți să detaliem… În ultima perioadă ne-au atras atenția diferite postări și materiale menite să genereze panică, neîncredere sau chiar revoltă printre deținătorii de vehicule. Cititorii sunt bombardați cu tot felul de informații false, extrase din context sau cu știri «reșapate» cu rolul de a aduce accesări paginilor și site-urilor respective.
Multe dintre informațiile false sau înșelătoare au pornit de la o pagină de social media, pagină urmărită de sute de mii de utilizatori, explică cei de la RAR. Printre mașinile de epocă sunt promovate știri false precum modificări «bombă» ale legislației din domeniul rutier, mituri despre mașini sau fenomene închipuite care au șocat șoferii etc.
„Mulți dintre voi urmăriți pagina despre care scriem, pentru că acolo erau promovate autoturisme, tractoare și camioane românești din alte vremuri sau povești ale celor care le restaurează. Și nouă ne plac aceste autovehicule și vi le prezentăm de fiecare dată când le fotografiem prin reprezentanțe, dar vă recomandăm să nu vă lăsați “seduși” de povești imaginare și dezinformări!”, atrag atenția cei de la RAR.
RAR îi îndeamnă pe șoferi și pe proprietarii de mașină să verifice informațiile pe care le găsesc pe rețelele de socializare.
„Verificați, iar dacă tot nu ați identificat adevărul, aveți la dispoziție multiple metode de a solicita informații de la autoritatea responsabilă din acel domeniu. Ne pasă de ceea ce se întâmplă în domeniul auto și credem că o informare corectă ajută la creșterea gradului de siguranță în trafic. Pentru noi toți!”, arată mesajul Registrului Auto Român.
RAR a dat și câteva exemple de titluri precum „Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea circula pe drumurile publice, au votat senatorii”, „Amendă uriașă dacă împrumuți mașina personală. Puțini șoferi știu asta!” sau „«Vehiculele lente» vor trebui înmatriculate și înregistrate de RAR”.
