RAPORT. Ne pierdem viețile pe drumurile dintre orașe. Topul cauzelor care produc tragedii
Un raport al Poliției Române arată că anul trecut, în medie, au fost înregistrate un număr de 24 de accidente grave în fiecare zi, iar acestea s-au soldat cu cinci morți, 22 răniţi grav şi 9 răniţi uşor. Statistica este una îngrijorătoarea, chiar dacă datele arată că numărul fatalităților a scăzut.
Potrivit raportului, în medie, în anul 2018, în fiecare zi s-au produs 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu 5 morţi, 22 răniţi grav şi 9 răniţi uşor. Cele mai multe au avut loc în oraș, 39%. Pe drumurile din afara localităţilor, evenimentele rutiere grave, deşi cel mai puţin numeroase, au cel mai ridicat indice de mortalitate, de 34.4.
„Pe drumurile naţionale şi-au pierdut viaţa jumătate dintre persoanele decedate în accidentele rutiere în anul 2018, de peste 2,3 ori mai multe decât în evenimentele rutiere care s-au produs pe stradă”, arată ,,Buletinul siguranței rutiere”, în raportul pentru anul trecut.
Iar sectoarele de drum cu curbe sunt cele mai periculoase. Curbele și trecerile la nivel cu calea ferată.
„La un număr aproximativ egal de accidente, în curbe și-au pierdut viaţa de peste două ori mai multe persoane față de intersecții”, mai arată datele Poliției Române. „Faţă de anul 2017, valorile indicatorilor care descriu accidentele rutiere grave produse prin nerespectarea regulilor de trecere la calea ferată sunt aproape de două ori mai mari. Mortalitatea este foarte ridicată (95%): în 21 de evenimente și-au pierdut viața 20 de persoane.”
Trei sătmăreni și-au pierdut viața doar în această lună în urma unor accidente rutiere. Un tânăr a decedat între Seini și Orașu Nou. Un biciclist a murit după ce a fost lovit de o mașină, pe drumul ce leagă municipiul Satu Mare de localitatea Decebal. Un bărbat din Boinești a decedat după ce mașina în care se afla s-a lovit de un autocamion.
Tot mai mulți șoferi băuți provoacă accidente grave
Iar raportul mai scoate în evidență și o altă tendință îngrijorătoare. Numărul accidentelor grave cauzate de persoane băute care s-au urcat la volan a crescut alarmant.
„În anul 2018 numărul accidentelor rutiere grave cauzate de conducerea sub influența alcoolului a crescut cu 39% „, arată raportul.
Când vine vorba de cauze, viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor, sunt cele mai frecvente. Iar în afara localităților, spun polițiștii, există probleme legate de neatenția șoferilor.
Tot în cadrul raportului se arată și faptul că bicicliștii și motocicliștii manifestă un comportament rutier mult mai puţin responsabil, fiind cu o mare frecvenţă vinovaţi de producerea accidentelor în care sunt implicaţi.
Un alt semnal de alarmă este tras de oamenii legii în ceea ce privește purtarea centurii de siguranță.
„Riscul de a muri în cazul producerii unui accident se dublează prin neportul centurii de siguranță: dacă 1 din 8 victime care au purtat centura în momentul accidentului și-a pierdut viața în urma impactului, în cazul victimelor care nu purtau centura 1 din 4 a decedat”, subliniază polițiștii.