Raport Freedom House: Ungaria ”nu mai este o democraţie”. Viktor Orban a derapat spre autocrație
Ungaria ”nu mai poate fi considerată o democraţie”, după cei zece ani de exercitare a puterii de către premierul Viktor Orban. Este concluzia ONG-ului american Freedom House, într-un raport în care subliniază că nu a observat niciodată un ”declin atât de precipitat” în acest domeniu. Potrivit organizaţiei, Ungaria trebuie să fie considerată drept ”un regim hibrid (…) într-o zonă gri între democraţii şi autocraţii complete”.
Ungaria, singura țară din UE în această categorie defavorabilă
Este foarte important de precizat că Ungaria este singura ţară membră a Uniunii Europene aflată în această categorie. În zece ani, liderul de la Budapesta a ”centralizat” deciziile, spun analiștii Freedom House, completând că: ”Guvernul său a dezechilibrat în favoarea sa sistemul electoral, a preluat controlul asupra celei mai mari părţi a presei şi a hărţuit societatea civilă într-un mod posibil critic”.
”După preluarea puterii la alegerile din 2010, partidul Alianței Tinerilor Democrați – Uniunea Civică Ungară (Fidesz) a primului ministru Viktor Orbán a forțat schimbări constituționale și legale care i-au permis să consolideze controlul asupra instituțiilor independente ale țării. Mai recent, guvernul condus de liderul Fidesz a instituit politici care împiedică acțiunile grupurilor de opoziție, jurnaliștilor, universităților și organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) ale căror perspective le consideră nefavorabile”, se arată în analiza Freedom House.
Femeile au acces foarte redus în Parlament și Guvern
Conform Freedom House, femeile sunt subreprezentate în viața politică, iar ponderea femeilor în Parlament rămâne scăzută. Doar 24 din cei 199 de membri ai Adunării Naționale, sau 12 la sută, sunt femei. De asemenea, femeile sunt slab reprezentate în Guvern. După ce a câștigat alegerile din 2018, premierul Orbán a numit o singură femeie ca ministru;:Andrea Bartfai-Mager, dar care nu are un portofoliu oficial.
FIDESZ a acaparat și reprezentarea minorităților
Constituția Ungariei garantează dreptul minorităților etnice de a forma organe de autoguvernare și toate cele 13 minorități recunoscute au făcut acest lucru. Minoritățile se pot înregistra, de asemenea, pentru a vota listele minorităților speciale – cu un prag de vot preferențial – la alegerile parlamentare. Doar una dintre cele 13 minorități recunoscute a reușit să aleagă un reprezentant cu drept de vot în Adunarea Națională în 2018. Este important de precizat că un fost politician Fidesz, care și-a suspendat calitatea de membru din partid, a câștigat un loc pentru a reprezenta minoritatea germană în acel an.
Atac la minoritatea românească
Minoritatea română a fost mult timp reprezentată în politică și guvernare, iar comunitatea a fost vizată în mod activ de membrii Fidesz în ultimii ani. Este, de asemenea, important de precizat că unul dintre co-fondatorii partidului, Zsolt Bayer, i-a numit pe ungurii români „improprii” în comentariile publice făcute în 2013.
Așadar, după ce a limitat accesul femeilor în Guvern și Parlament, controlând și reprezentanții minorităților, analiștii de la Freedom House au concluzionat: ”Fidesz continuă să domine politica printr-o supermajoritate parlamentară pe care a dobândit-o la alegerile problematice. Primul ministru Orbán, liderul partidului, exercită o influență considerabilă asupra legislaturii. Capacitatea opoziției de a verifica activitățile guvernamentale rămâne limitată”.
Principalele concluzii Freedom House
- Fidesz a menținut controlul asupra multor regiuni ale Ungariei în timpul alegerilor locale din octombrie. Cu toate acestea, candidații de opoziție s-au clasat mai bine în orașe, în special câștigând primăria și consiliul municipal al Budapestei. Fidesz a înregistrat, de asemenea, o performanță puternică la alegerile din luna mai pentru Parlamentul European (PE), obținând aproape 53% din voturi împotriva unei opoziții dispersate.
- Guvernul Ungariei a menținut politici dure față de migranți și solicitanți de azil, întrucât a continuat impasul cu instituțiile europene asupra politicii sale de migrare. În mai, activiștii au avertizat că autoritățile maghiare refuzau să furnizeze mâncare solicitanților de azil reținuți în zonele de tranzit. Comisia Europeană (CE) a deschis o nouă acțiune împotriva Ungariei, ca răspuns.
- Parlamentarii și jurnaliștii din opoziție și-au pierdut o mare parte din capacitatea de a se opune și de a critica guvernul. O lege care acordă politicienilor dreptul de a intra în birourile clădirilor publice a fost abrogată, iar acum necesită o notificare prealabilă sau autorizație.
Bártfai-Mager Andrea-ministu al patrimoniului national; Varga Judit ministrul de justitie, Novak Katalin secretar de stat pentru familie si tineret; Jaroka Livia ,tot femeie, singurul deputat rom , in perlamentul european , in momentul de fata. Sovinism masculin si etnic in toata regula. Exita filmari pe internet cu migrantii ilegali, care arunca intre sinele de cale ferata, mancarea si bautura pe care ” n-au primit-o” de la fortele de ordine maghiare.
View CommentBravo lor tot mai bine e decat psd sau pnl acest lucru se vede cu ochiul liber despre ce vorbim
View Comment