Raport de activitatea al deputatului Ioana Bran, la final de mandat. Ce a reușit să facă în cei patru ani
Deputat PSD de Satu Mare, Ioana Bran, și-a prezentat, la finalul mandatului 2016-2020, un raport de activitate complet.
Redăm integral comunicatul de presă:
1. Preambul
La finalul mandatului meu de deputat, este firesc să prezint celor care au avut încredere în mine și mi-au dat votul lor, colegilor din PSD care m-au susținut, dar și sătmărenilor pe care i-am reprezentat, un raport privind activitatea mea în Parlament și la Ministerul Tineretului și Sportului.
Am ales să fac o prezentare obiectivă și succintă a activității mele, dar cât mai completă. Poate unora li se pare ușor să fii parlamentar și își închipuie că statutul de demnitar este unul exclusiv al avantajelor, iar viața de deputat sau de senator este una ușoară. Sper să vă convingeți cu toții, cei care veți citi acest raport, că nu este așa. Este o muncă intensă, iar dacă ești o persoană responsabilă și dedicată celor pe care îi reprezinți, nu ai multe clipe de odihnă.
Ca parlamentar, trăiești tot timpul cu sentimentul că trebuie să îți faci datoria față de oameni și față de țară. Trebuie să fii informat tot timpul, trebuie să citești legi și proiecte care vor deveni legi, lucrezi tu însuți la aceste documente. Ai nevoie să comunici constant cu ceilalți parlamentari, cu structurile guvernamentale, dar mai ales cu alegătorii. Și trebuie întotdeauna să te străduiești să faci lucruri bune pentru oameni. Este o muncă serioasă și temeinică, iar acum, la final de mandat, trebuie să vă prezint un bilanț al activității pe care am desfășurat-o în Parlamentul României.
2. Am fost cel mai tânăr deputat din județul Satu Mare.
Am fost aleasă deputat de Satu Mare în Circumscripția electorală 32 și am devenit cel mai tânăr parlamentar de Satu Mare din această legislatură. Menționez aici că am fost și cel mai tânăr ministru al Tineretului și Sportului.
După validarea mandatului, am ocupat poziția de secretar al Camerei Deputaților. O funcție care implică și calitatea de membru în Biroul Permanent. Această funcție, pe care am ocupat-o în două sesiuni parlamentare, presupune responsabilitate, spirit de organizare, buna cunoaștere a regulamentului de funcționare a Parlamentului.
După încetarea mandatului de ministru al Tineretului și Sportului, am devenit vicelider al Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților.
3. Am fost secretar al Camerei Deputaților.
Atribuțiile unui secretar sunt multe, și vă enumăr câteva:
- întocmește lista înscrierilor la cuvânt
- prezintă propunerile, amendamentele și orice alte comunicări adresate plenului Camerei Deputaților
- efectuează apelul nominal
- numără voturile exprimate prin ridicarea mâinii
- consemnează rezultatul votului
- ține evidența hotărârilor adoptate
- are responsabilitatea comunicării cu presa.
Poate vi se par simple, dar dincolo de toate aceste procese și proceduri, există un regulament care trebuie respectat la virgulă, iar responsabilitatea secretarilor Camerei Deputaților este uriașă. Nu sunt admise erori de niciun fel, procesul legislativ trebuie să funcționeze fără nicio sincopă.
În cifre, activitatea mea în Camera Deputaților arată așa:
- 61 de luări de cuvânt în 43 de ședințe (mult mai multe decât au „contabilizat” alți parlamentari)
- 60 de propuneri legislative inițiate, din care 24 devenite legi
- 5 întrebări și interpelări
- 7 moțiuni semnate și votate.
Dar fiecare dintre aceste cifre înseamnă mult mai mult… Înseamnă implicare, acțiune, responsabilitate și, nu în ultimul rând, dorința de a-mi face datoria față de cei care m-au votat și față de români.
4. Am fost membru al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci.
De-a lungul celor patru ani, am fost membru în Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci și am contribuit, prin legi, amendamente sau modificări ale Ordonanțelor emise de Guvern, la susținerea unor categorii esențiale pentru economia României.
Prin modificările și inițiativele legislative din Camera Deputaților s-au reglat numeroase inechități sociale, s-au redat unor categorii de angajați noi drepturi, s-au creat condiții de dezvoltare pentru administrațiile locale sau companii.
Iată doar câteva exemple ale unor legi importante pentru români:
- Am fost inițiator al proiectului de lege privind meșteșugarii populari din România, un act de susținere și de recunoaștere a valorii lor. Era necesar să delimităm creatorul popular de comerciant. A fost stabilit un cadru instituțional de recunoaștere a statutului profesional al meșterilor, precum și formele de organizare ale acestora.
- Am susținut protejarea raselor autohtone românești. Este vorba despre proiectul de Lege privind utilizarea voluntară a logotipului „rasă autohtonă 100%” pentru produsele de origine animală din România. Este un act normativ inițiat de PSD în urma consultărilor cu fermierii crescători de animale și specialiștii în zootehnie.
- Pentru crescătorii de suine am votat o lege prin care cei care desfășoară activități de reproducție, creștere și îngrășare pot accesa schema de ajutor de stat. Iar pentru agricultori, am dat, în Comisia de buget-finanțe, raport favorabil propunerii de reducerea a TVA de la 9% la 5% pentru îngrășăminte, pesticide, semințe, precum și pentru prestările de servicii de tipul celor specifice agriculturii.
- Am participat la adoptarea Statutului Feroviarului, prin care s-a mărit coeficientul de ierarhizare și s-a aprobat reducerea vârstei standard de pensionare cu cinci ani, fără penalizare, pentru întreg personalul feroviar.
- Am votat pentru legea ce prevede revizuirea Constituției: articolul 37 din legea fundamentală ar urma să cuprindă și un paragraf ce va interzice celor care au la activ condamnări privative de libertate să dețină funcții publice.
Trebuie să mai spun că am votat pentru modificarea Legi adopțiilor, în sensul simplificării procedurilor. S-a prelungit, astfel, de la 2 ani la 5 ani valabilitatea atestatului de familie adoptatoare, s-a eliminat obligația legalizării la notar a documentelor și s-a decis că adopția va putea avea loc fără a mai fi cerut acordul rudelor de până la gradul IV.
Și, desigur, am votat pentru dublarea alocațiilor pentru copii, pentru majorarea salariului minim și majorarea indemnizațiilor veteranilor de război. Fiecare dintre acestea cu impact deosebit asupra vieții oamenilor.
Lista legilor pe care le-am votat este desigur mult mai lungă, dar am vrut să dau câteva exemple din două motive:
- este important de știut că deciziile care se iau în Parlament – legile adoptate – au efect în viața noastră de zi cu zi.
- Am vrut ca sătmărenii care mi-au acordat încrederea lor să știe că tot ce am lucrat în acești ani a fost pentru binele românilor, fie ei meșteri, oameni de afaceri, fermieri, angajați CFR sau copii care așteaptă să fie adoptați.
5. Am fost și sunt o social-democrată convinsă.
Un capitol special în activitatea mea de deputat a fost cel politic: am votat alături de colegii mei din PSD toate inițiativele și toate moțiunile inițiate de aceștia. Am reacționat la fiecare derapaj al guvernării PNL și am atras atenția asupra măsurilor care îi afectau pe oamenii de afaceri sau producători români (sprijin minim pentru firme în pandemie, închiderea piețelor, lipsa tabletelor pentru elevi etc).
Am fost și încă sunt președinte al organizației Tineretului Social-Democrat (TSD) Satu Mare. O organizație cu tineri destoinici și cu o activitate bogată. Am spus prezent la toate evenimentele PSD, am organizat evenimentele noastre, ale TSD, dar am participat și la acțiuni umanitare.
6. Mandatul de ministru al Tineretului și Sportului.
Am avut privilegiul de a conduce Ministerul Tineretului și Sportului într-o perioadă plină de provocări, cum ar fi pregătirea pentru Euro 2020 și pentru preluarea de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
A fi ministru al Tineretului și Sportului înseamnă, mai ales, apropierea de sportivi, de marii noștri campioni, de festivitățile de premiere cu ascultarea Imnului Național – momente de mare emoție și mândrie. Dar înseamnă și cunoașterea eforturilor pe care aceștia le fac pentru fiecare competiție, precum și sprijinirea federațiilor.
Am văzut la sportivii și antrenorii noștri ce înseamnă spiritul de învingător, de fair play, spiritul de echipă și patriotismul. A fost o onoare să îi cunosc!
O altă componentă a activității MTS, extrem de importantă, este cea a muncii pentru tineri.
Printre proiectele pe care le-am gestionat ca ministru al Tineretului și Sportului, menționez implementarea Programului național de consiliere și orientare în carieră. Un program realizat în parteneriat cu Ministerul Muncii și cu Ministerul Educației. Programul se desfășoară prin Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret și Casele de Cultură Studențești în toată țara.
Un alt program pe care l-am coordonat este Programul de Tabere Arc, în parteneriat cu Ministerul Românilor de Pretutindeni. Prin acest program, tinerii din comunitățile românești din afara granițelor țării vin în tabere în România. În 2018, anul în care am fost ministru, 3000 de tineri au venit în România. Au venit în țara-mamă a identității lor.
De asemenea, în mandatul meu, am triplat numărul tinerilor proveniți din medii defavorizate care, în cadrul Programului egalității de șanse au beneficiat de cursuri de formare profesională.
Iar un alt proiect pe care l-am muncit îndelung cu echipa mea de la MTS a fost Legea Tineretului. Prin această lege a fost creat cadrul legal pentru înființarea Centrelor comunitare de tineret de către autoritățile administrației publice locale.
7. EURO 2020
Una dintre măsurile concrete pentru Euro 2020 a fost adoptarea unui act normativ prin care s-a stabilit ca veniturile persoanelor juridice române care lucrează la pregătirea, organizarea și desfășurarea acestui eveniment să fie neimpozabile.
O altă măsură bună pentru România a fost includerea în proiectul de organizare a EURO 2020 a unei inițiative de anvergură, ce presupunea construirea a nu mai puțin de 400 de baze sportive în toată țara. Acestea urmau să rămână la dispoziția copiilor, a tinerilor și a celor care fac sport.
Pregătirea Euro 2020 a presupus o colaborare strânsă între mai multe instituții – de la Compania Națională de Investiții, la primării, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, la cel al Finanțelor. Am colaborat bine cu toți și am făcut progrese importante.
8. Am pregătit descentralizarea ministerului, cu întregul său patrimoniu.
Ca ministru, am întărit relațiile bilaterale cu mai multe state, am susținut federațiile și, lucrul cel mai important, am făcut toate demersurile pentru descentralizarea acestui minister.
Acest proces este esențial pentru dezvoltarea sportului în comunități și a avut loc în alte state europene acum foarte mulți ani. Trecerea Direcțiilor de Tineret și Sport în subordinea autorităților locale ar permite o finanțare adecvată și atragerea de parteneri în proiecte public-private în interesul performanței. Era de dorit ca guvernul liberal să continue acest demers – repet, aproape finalizat în mandatul meu – dar nu a făcut-o.
Alte obiective îndeplinite care mi-au adus satisfacții au fost:
- adoptarea Legii tineretului
- creșterea numărului de tabere pentru tineri
- inaugurarea – după 18 ani! – a unui complex sportiv și crearea premiselor pentru deschiderea celui de-al doilea.
9. Am reprezentat țara și ministerul în întreaga lume.
Am participat la evenimente internaționale, cum ar fi seminarul dedicat Săptămânii Europene a Sportului, la Belgrad, organizat de Comisia Europeană, la reuniunea miniștrilor de tineret din UE, la Viena sau la Forumul Economic de la Krynica (Polonia), unde au fost peste 4.000 de participanți.
Am pregătit documentația pentru președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, am luat parte la numeroase competiții sportive ce au avut loc în țară, am susținut toate proiectele antidoping, precum și programul pentru tineri ERASMUS.
Trebuie să mai menționez că primul eveniment sportiv la care am participat în calitate de ministru a fost Cupa Satu Mare la scrimă.
10. Sunt acasă la Satu Mare!
În cei patru ani de mandat, Satu Mare a rămas un reper constant pentru mine și în tot ce am făcut m-am raportat la județ și la cei care m-au trimis în Parlament pentru a-i reprezenta.
Am fost conectată continuu la județ și consider că am fost un parlamentar activ. Am ținut audiențe în cele trei cabinet din Satu Mare, Medieșu Aurit și Tășnad, am luat parte la majoritatea evenimentelor oficiale, publice și populare.
Am însoțit fiecare delegație guvernamentală la obiectivele pe care le aveau în program, am participat la festivități, la inaugurări, la ceremonii religioase sau serbări câmpenești.
Am votat, ca deputat, proiectul de lege ce aprobă Autostrada Nordului, pentru care în noiembrie 2019, Guvernul PSD a lansat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate.
Am adresat ministrului Economiei o întrebare – oficială – referitoare la Baza de tratament de la Tășnad, iar ministrului Culturii – despre situația finanțării pentru un nou sediu destinat Bibliotecii din Satu Mare.
Guvernul PSD a alocat fonduri, prin Ministerul Culturii, în februarie 2019, pentru un nou sediu al Bibliotecii, iar în noiembrie 2019 a fost inaugurat, în prezența ministrului Transporturilor, noul sediu RAR Satu Mare. Ca ministru al Tineretului și Sportului, am susținut proiectul unui Centru Olimpic de Tineret pentru box la Satu Mare, singurul din Transilvania.
Am să amintesc și de vizita la noi în județ a ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, pe care l-am însoțit la câteva investiții guvernamentale, cum ar fi amenajarea de pe Valea Lechincioara și Valea Bârloagele.
Printre obiectivele mele de la minister a fost și trecerea Hotelului Sport în administrarea administrației locale, al cărui transfer efectiv la Primăria municipiului Satu Mare l-am început. După încheierea mandatului meu ar fi trebuit încheiată procedura, documentele fiind întocmite. În acest sens, am adresat ministrului liberal al Tineretului și Sportului o interpelare scrisă pentru a se efectua transferul.
Ca ministru al Tineretului și Sportului, am asistat la Campionatul Național de box pentru cadeți organizat la Satu Mare. A fost o premieră pentru județul nostru organizarea unei asemenea competiții.
Nu în ultimul rând, am participat la o etapă de raliu, în calitate de copilot, tocmai pentru a promova județul nostru și a încuraja atât iubitorii acestui sport, publicul și, mai ales, turismul și mediul de afaceri.
Am participat la mai multe campanii de binefacere, fie alături de colegii din PSD, TSD sau alte organizații, iar la începutul pandemiei am cumpărat măști și flacoane cu dezinfectant care au ajuns la sătmărenii aflați în dificultate.
11. Promovare, comunicare, media.
Promovarea județului a fost mereu o prioritate pentru mine. Fiecare eveniment, fiecare acțiune la care am luat parte am comunicat-o public, atât pe rețele sociale, cât și în mass media.
Am răspuns prezent la fiecare invitație pe care jurnaliștii sătmăreni mi-au adresat-o și am discutat întotdeauna deschis, răspunzând la orice întrebare, oricât de incomodă.
Am promovat turismul, mediul de afaceri, sărbătorile și orice a ținut de specificul nostru local. Pentru că am fost și voi fi mereu mândră că sunt sătmăreancă.
Am fost un parlamentar deschis, care a comunicat prin cabinetele din județ, prin intermediul site-ului, al partidului, în presă sau prin social-media.
De câte ori a fost posibil, am fost prezentă la evenimentele oficiale acasă, și mă refer în mod special la Ziua Națională, unde am fost alături de oficialitățile județului, la slujbe sau sfințirea unor lăcașuri de cult.
Acestea sunt câteva repere importante din activitatea mea de deputat de Satu Mare. Le-am enumerat pentru că mi se pare obligatoriu să știți care îmi este bilanțul după patru ani de Parlament și aproape 10 luni de ministru al Tineretului și Sportului.
A fost o onoare pentru mine să vă reprezint și am făcut-o cu bună credință și respect pentru fiecare dintre dumneavoastră.
Se încheie acum un capitol, dar politica rămâne o prioritate pentru mine.
Mulțumesc colegilor din Parlament, mulțumesc echipei de la MTS și colegilor din PSD. Și vă mulțumesc vouă, celor pe care i-am reprezentat, pentru acești patru ani în care am învățat enorm de multe lucruri și am cunoscut oameni speciali!
Vă doresc tuturor sănătate și să aveți Sărbători cu bine!
concret ce ai făcut ca nu se vede nimici c?
View CommentPoveștile sunt frumoase dar, rămân povești. Un proiect luat de 0 și transformat în ceva viabil? Nimic? Inițiator de propuneri legislative? Adică, semnarea materialului la sfârșit, nu-i așa? Nimic din pregătirea profesională a deputatei nu o recomandau pentru demnitatea de deputat și nici pentru funcția de ministru al sportului. La o vârstă sub 30 de ani, angajată doar la firmele tatălui, cu studii la Babeș și un master la Goldiș, experiență 0. Banii (tatălui) vorbesc! Apropo, dacă tot a terminat o facultate cu profil economic ar putea să ne spună și specializarea?
View CommentSerios ??? Nu ar trebui pus sus la articol că este un anunț plătit ??? Ne-am săturat de ei… Nu vă e clar ??? Căt rău au făcut, și căt au ciolit cu toții ??? Și mai vor ??? Înseamnă că este de unde …
View Comment