RAPORT. Cele mai crunte decese înregistrate la Satu Mare. Ce spun medicii legiști
Medicii legiști sătmăreni au avut un an plin în 2018, cel puțin asta reiese din raportul asupra activității rețelei de medicină legală. Peste 350 de autopsii au fost făcute la sediu și alte peste 70 în teren, asta pe lângă celelalte activități ce cad în sarcina legiștilor. Iar când vine vorba de cauzele deceselor, în peste 150 de cazuri, autopsia a arătat că a fost vorba de morți violente, potrivit datelor obținute de PresaSM.
Medicii legiști sătmăreni au fost mai ocupați în 2018, decât în 2017. Numărul autopsiilor efectuate a crescut și a ajuns la 378. Din acestea, 305 au fost efectuate la sediu, iar restul pe teren. În 156 de situații, medicii legiști au concluzionat că decesul a survenit în urma unei morți violente, definită ca „participarea unui agent traumatic în deces”.
Potrivit informațiilor PresaSM, pe primul loc la mecanisme tanatogeneratoare se află cazurile de spânzurare, 44 înregistrate la Satu Mare pe parcursul anului trecut. Alte 20 de persoane au murit din cauza intoxicațiilor. În 18 cazuri, medicii au constatat că decesul s-a produs în urma unor loviri cu obiecte contondente. Nouă persoane au murit înecate în 2018 și tot nouă persoane au murit din cauza hipotermiei. Tot anul trecut au fost înregistrat și un deces prin electrocutare și unul ca urmare a arsurilor suferite.
În 2018, medicii legiști sătmăreni au constatat că în nouă cazuri a fost vorba de omucidere, iar peste 50 de sătmăreni au murit ca urmare a accidentelor de muncă. Alte 35 de persoane și-au pierdut viața în accidente de tren și rutiere.
Activitatea Serviciului Județean de Medicină Legală este coordonată de cinci medici legiști, Satu Mare fiind peste media națională la numărul de legiști la suta de mii de locuitori. În ceea ce privește activitatea SJML, raportul arată că există întârzieri în ceea ce privește achiziționarea materialelor medicale necesare derulării activității medico-legale.