Rămasă fără portofel, o sătmăreancă se declară dezamăgită de reacția polițiștilor: „În ce lume ne creștem copiii, vă întreb eu?”
O sătmăreancă a lansat un apel pe pagina sa de socializare, dezamăgită de reacția polițiștilor. Tânăra și-a pierdut portofelul cu bani, acte și carduri în urmă cu un an de zile. Chiar a reușit să obțină o filmare cu persoana care i-a luat portmoneul căzut pe jos. A dat și declarații la Poliție, doar că după aproximativ un jumătate de an, oamenii legii au încercat să renunțe la caz pe motiv că nu au reușit să-l identifice pe bărbatul care și-a însușit portofelul.
Totul s-a întâmplat în urmă cu un an de zile, în timp ce sătmăreanca se afla la plimbare cu copiii. Nu a observat când cea mică s-a jucat cu portofelul și l-a aruncat din cărucior. Doi bărbați care se aflau în spatele său au luat de pe jos portmoneul, plin cu acte, carduri bancare și bani.
„Îi caut pe cei doi domni din imagine! În urmă cu aproximativ un an, fetița mea mi-a aruncat portofelul din cărucior, în timp ce ne plimbam, și nu l-am văzut când a picat. În urma mea au venit acești doi domni care și-au însușit portofelul și s-au făcut nevăzuți cu actele mele (permis de conducere, cardul de sănătate, carduri bancare personale și ale firmei) și vreo 200 de lei”, scrie sătmăreanca pe pagina sa de socializare.
Tânăra a făcut și munca de polițist. A reușit să obțină o filmare cu persoanele care i-au luat portofelul de la un agent comercial din zonă. Cu probele strânse, s-a deplasat la Poliție, acolo unde a depus și filmarea și o declarație cu privire la incident. Doar că oamenii legii, după circa un jumătate de an, au încercat să închidă cazul pe motiv de „autor necunoscut”.
„Am depus filmarea și o declarație la poliție, unde am fost informată că însușirea unui bun găsit nu constituie infracțiune decât după 30 de zile de la întâmplare, timp în care respectivul are timp să își asume faptele. În toamna aceasta am primit citație pentru renunțarea la urmărirea penală a autorului necunoscut pe motiv că nu a putut fi identificat din filmarea depusă la dosar. M-am prezentat în instanță și am refuzat această soluție și chiar l-am întrebat pe judecător dacă îmi dădea în cap îl identificau?! Am rămas cu o hotărâre judecătorească definitivă și o mare dezamagire la adresa organelor care ar trebui să ne apere drepturile”, a scris sătmăreanca.
În decizia definitivă, autoritățile au precizat că ”angrenarea de resurse suplimentare în acest sens ar fi disproporționată raportat la natura concretă a faptei și disproporțiile vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvărșirea infracțiunii”
Sătmăreanca spune că oricine poate lua sentința dată în cazul său ca o invitație la însușirea de bunuri găsite. Acum, tânăra a apelat la sătmăreni pentru a încerca să-i identifice pe cei doi care i-au luat portofelul de pe jos și l-au băgat în buzunar. Motivul, spune tânăra, nu sunt pagubele produse, cei 200 de lei din portofel, actele și cardurile pierdute, ci gestul în sine.
” […] și iau aceste afirmații ca o invitație de a fura cu toții câte 100-200 de lei că oricum fapta nu are repercursiuni.În ce lume ne creștem copiii, vă întreb eu? Ajutați-mă să îi identific, nu pentru dauna suferită, ci pentru gestul în sine. Actele eu le-am refăcut demult, cât despre bani sper că le-a picat bine cafeaua băută din ei,” a conchis tânăra sătmăreancă.
Iar cazul nu este unul singular. Mai mulți sătmăreni au apelat la rețelele de socializare pentru a încerca identificarea persoanelor care fie au furat, fie și-au însușit bunurile altora.