Radu Panait, anunț istoric: ”Am obținut fonduri pentru reabilitarea Castelului de la Medieșu Aurit”
Deputatul USR de Satu Mare, Radu Panait, a reușit să obțină fonduri în vederea demarării lucrărilor de la reabilitare a Castelului Lonyai din Medieșu Aurit. Grație unui amendament depus și acceptat la Legea Bugetului de Stat, au fost alocați un milion de lei în vederea demarării procedurilor. În funcție de evoluția situației se vor aloca fonduri suplimentare. Totul depinde acum de reprezentanții Primăriei Medieșu Aurit.
Castelul a fost reabilitat ultima dată în 1941, dar a fost bombardat și distrus în 1944. În anii ’70, lucrările de consolidare a castelului au constat doar în punerea unor zăbrele de lemn la ferestre, turnarea unor centuri de beton şi zidirea tunelurilor.
„În urma negocierilor purtate în comisia de buget finanțe din Camera Deputaților s-au alocat un milion de lei. Județul nostru are nevoie de turiști, avem multe obiective care nu au fost puse în valoare. Toți vom avea de câștigat din acest proiect. Străinii și românii din alte județe vor veni să își cheltuie banii la noi in județ. Castelul are potențialul de a deveni principalul obiectiv turistic al zonei”, spune deputatul Panait.
Deputatul Panait le-a mulțumit colegilor de partid și celorlalți parlamentari de Satu Mare care au votat pozitiv acest amendament.
Potrivit unei evaluări, ar fi nevoie de circa zece milioane de euro pentru reabilitare totală a castelului de la Medieșu Aurit. Deputatul Panait a opinat ca în decurs de cinci ani acest proiect ar putea fi finalizat.
Castelul din Medieşul Aurit se află la aproape 20 de km de municipiul Satu Mare, fiind un edificiu semnificativ nu doar pentru arhitectura renascentistă din Transilvania, ci şi pentru istoria acestor locuri.
Castelul Lonyai este un edificiu renunoscut prin includerea sa pe Lista Monumentelor Istorice la categoria clădirilor de importanţă naţională, precum şi în traseele sătmărene, este la un pas să se prăbuşească, nereuşind să impresioneze într-atât de mult autorităţile încât să investească în reabilitarea sa.
Medieşul Aurit este cunoscut încă din anul 1271 sub denumirea de Megyes, iar din anul 1273 sub denumirea de Medies. Cetatea Medieş a existat deja în sec. al XIII-lea. Ulterior, cetatea ajunge în proprietatea voievodului Transilvaniei, Miklos, fiul lui Móricz, din neamul Pok.
Satul în sine s-a dezvoltat în jurul castelului. Denumirea lui se leagă de castel: Medieşul Aurit provine din cuvântul maghiar „megye” (judeţ, comitat), iar adjectivul „aurit” trimitea la bogăţia castelului presupus a fi decorat în interior numai cu foiţă de aur.
În 1493 cetatea este ocupată cu forţa de cei din familia Bathory, care vor fi stăpâni peste domeniul Medieşului vreme de un secol, când prin succesiune revine familiei Lónyai. Sigismund Lónyai este cel care va transforma clădirea într-un castel renascentist în aprox. 1630, unul dintre cele mai frumoase edificii din Transilvania contemporană. O inscripţie pe faţadă demonstrează acest lucru. Construcţia fusese clădită pe ruinele unei fortificaţii deja existente încă din secolele X-XI.
După moartea lui Sigismund Lónyai, fiica lui, Anna devine proprietara castelului. În 1707, ce a mai rămas din măreţul castel este incendiat în timpul revoluţiei lui Gheorghe Rakoczy II. Ruinele sunt cumpărate în 1732 de familia Wesselenyi, dar masivul castel nu va mai avea niciodată măreţia din timpul lui Sigismund Lónyai. Apoi intră în posesia familiei Teleki şi va rămâne în proprietatea acestora pe tot parcursul secolului XIX, dar degradarea edificiului se accentuează.
Se pare că, în 1920, castelul a fost cumpărat de regele Carol al II-lea. În 1940-41, castelul a fost restaurat spre a deveni spital militar german, ulterior roman, dar renovarea din temelii din nefericire nu are un efect de durată, castelul fiind distrus în 1944. În jurul acestui eveniment trenează o dispută istorică. Unii susţin că trupele germane, aflate în retragere, au aruncat în aer castelul după ce îl folosiseră ca depozit de muniţii. Conform altora, distrugerea castelului este pusă pe seama trupelor sovietice. După acest tragic eveniment, monumentul a rămas în paragină. În anii ’70, lucrările de consolidare a castelului au constat în punerea unor zăbrele de lemn la ferestre, turnarea unor centuri de beton şi zidirea tunelurilor.
noi cei din Potau nu avem canalizare si gaz iar voua va arde de castel .aRadule ce castig va aduce castelul .eu zic pagube.
View Commentsi daca intr o zi se surpa ,noi ce castig avem? sau pierdere.
View Comment