Puțul de gaze de la Moftin, compromis definitv. Se vor face noi forări și noi sonde
Firma canadiană Serinus Energy, care a concesionat rezerva de gaze de la Moftin, a anunțat că a renunțat la vechea sondă, compromisă de incindetul din decembrie-ianuarie, și va construi o altă sondă, la câteva sute de metri distanță.
Cei de la Serinus au anunțat în 6 ianuarie 2018 că puțul Moftin-1001 fusese adus în siguranță sub control. Imediat după operația de închidere, compania a efectuat o operațiune de distrugere a fluxului folosind noroi ponderat pentru a efectua o evaluare detaliată post-incident a puțului, în special cu privire la integritatea ansamblului format din capul de puț de suprafață și a carcasei, după expunerea la căldură intensă.
În urma unei perioade de evaluare, compania a stabilit că ansamblul bolului de carcasă a fost expus la o căldură suficientă încât integritatea sa era discutabilă. Ca atare, compania a decis să se conecteze și să abandoneze puțul Moftin-1001. Compania a inițiat operațiuni de cimentare care au ”ucis” definitiv fluxul sondei și a inițiat proceduri de abandonare oficială a puțului în conformitate cu normele și procedurile Agenției Naționale de Resurse Minerale („ANRM”).
Compania se află în procesul de completare a cererii de acoperire cu brokerul său de asigurare. În urma deciziei de conectare și abandonare permanentă a puțului Moftin-1001, compania a dat dovadă că a inițiat planificarea și licitația pentru forarea imediată a unui puț de înlocuire.
Compania a identificat o nouă locație amplasată la aproximativ 300 de metri de șantierul de la Moftin-1001. Reforarea va face parte din cererea de asigurare a companiei, care va fi depusă după forarea puțului Moftin-1007. Compania a solicitat aprobarea de urgență, așa cum este permis în legislația românească privind petrolul care reglementează aprobările și operațiunile, pentru a accelera forarea.
În prezent, compania se așteaptă ca, după ce a primit autorizația de urgență, că va fi capabilă să înceapă forarea în martie. Compania a angajat o firmă românească de consultanță recunoscută de autoritățile române să efectueze o analiză a cauzelor rădăcinilor incidentului Moftin-1001. În plus, compania este în proces de a angaja o companie internationala sa efectueze, de asemenea, o investigatie a cauzelor de baza in numele consiliului și acționarilor. Rezultatele acestor investigații vor fi comunicate autorităților competente din România, precum și față de acționarii societății. Se anticipează că aceste investigații vor avea loc să fie disponibile Companiei înainte de forarea noului puț.
De asemenea, compania a reintrat, a lucrat și a testat puțul Moftin-1000 în operațiile anterioare incidentul Moftin-1001. Testul de debit al sondei Moftinu-1000 în 2013 a fost de 1,24 milioane metri cubi pe zi, iar Compania a avut motive să creadă că perforațiile existente erau de slabă calitate și erau limitate capacitatea de producție a puțurilor.
Se planifică ca toate aceste sonde să fie forate până în trimestrul III 2018. Cu succes comercial, producția de la Moftin-1003 și Moftin-1004 va fi adăugată la faza de producție experimentală a dezvoltării gazului Moftin Proiect.
Compania are de asemenea în vedere desfășurarea unui program seismic 3D în viitorul apropiat, identificarea obiectivelor potențiale de explorare în zona de concesiune din Satu Mare, în vederea accelerării și creșterea producției în România.