PSD: Există la Satu Mare un bun exemplu de tânăr politician român
Există la Satu Mare un bun exemplu de tânăr politician român, onest, familist convins, credincios și care întotdeauna se ține de cuvânt. Și de muncă. Faceți cunoștință cu Gabriel Leș.
Aveți un frumos parcurs profesional și politic pentru un om de 41 de ani. Ați fost viceprimar de Satu Mare, subprefect, director la APIA și secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale. Spre deosebire de alți ocupanți de diverse funcții publice, dumneavoastră v-ați păstrat reputația de om nepătat de corupție și de foarte bun profesionist. De fapt, care e “secretul’ păstrării unui nume curat chiar dacă ești politician activ, domnule Gabriel Leș ?
Nu cred că există vreun “secret”, e vorba doar să nu renunțăm, să nu compromitem prin ceea ce facem acele valori și principii pe care toți le aflăm de la părinții noștri și de la profesorii noștri. Și să nu uităm că viața noastră poate fi mai frumoasă dacă ne dorim să ajutăm concret îmbunătățirea vieților celor din jurul nostru. Asta înseamnă implicare, onestitate, pasiune, luciditate și curajul de a spune ceea ce gîndești oricînd, în orice împrejurare, chiar cu riscul de a fi singur împotriva tuturor. Așa m-am străduit mereu să trăiesc și să muncesc și sunt bucuros și onorat că sătmărenii mă apreciază pentru felul meu de a fi.
Acum sunteți candidat din partea PSD pentru a obține un loc în Senat. Și PSD ne spune că trebuie să avem încredere în România…
Da, trebuie să avem încredere în România ! Eu am această încredere totală pentru că e țara în care vreau să-mi cresc copiii. Eu nu plec nicăieri, mereu am simțit că aici trebuie să trăiesc și să muncesc, în România. Și am cunoscut mulți oameni deosebiți, de-a lungul și de-a latul țării. Astfel că am constatat pe viu că țara asta se sprijină nu pe investori strategici, nu pe așa-zise “elite” care doar teoretizează la toate nivelurile, nu pe oamenii care se urcă în primul avion și pleacă din țară chiar dacă au vile luxoase. România se sprijină temeinic mai ales pe oamenii care nu pleacă, pe oamenii care trăiesc, creează, gândesc și lucrează în fiecare zi în România. Pe de altă parte, este clar că trebuie să le oferim condiții sănătoase și celor care au plecat pentru a-i convinge să se reîntoarcă deoarece avem mare nevoie de ei. Pentru a progresa, fiecare dintre noi are nevoie inclusiv de încrederea celor din jur. Iată de ce eu am pur și simplu încredere în România.
Dar oamenii și politicienii nu numai că au opinii foarte diferite, ci mai mult se ceartă. Când vezi numai scandaluri și corupție peste tot, nu prea îți mai vine să ai încredere. Inclusiv românii din Satu Mare sunt foarte dezbinați…
Nu cred că scandalurile și corupția sunt “peste tot”, nu cred că este potrivită o astfel de generalizare păguboasă. Cât privește opțiunile politice ale sătmărenilor, ele sînt foarte diferite și este foarte bine că e așa. Dar, din fericire, am reușit întotdeauna să ne păstrăm cumpătul și să dialogăm, în pofida divergențelor. În fond, nu asta ar trebui să facem cu toții, și la nivel de societate?! Să fim capabili să discutăm rațional, cu argumente pro și contra, despre opțiunile noastre? Și să acceptăm că există posibilitatea ca Celălalt, cel care are o altă opinie decît a noastră, să aibă uneori dreptate? Și aceste lucruri țin tocmai de încredere, până la urmă.
Cum poate Gabriel Leș să-i convingă pe sătmăreni că nu vrea să meargă în Parlament doar pentru a fi un simplu ridicător de mâini printre mulți alții ?
Niciodată nu mi-a plăcut să stau degeaba, nu-mi plac efemeridele și nici cei care așteaptă mereu să li se ofere totul pe tavă. Am să vă dau un exemplu concret referitor la o inițiativă recentă, în care am avut un rol actiiv în calitate de secretar de stat în M.Ap.N. Pur și simplu am schimbat o lege care era absurd de păguboasă pentru România.
Ați putea explica mai în amănunt despre ce e vorba ? Dacă nu e secret militar, bineînțeles.
Anterior modificării acestor prevederi legale, Ministerul Apărării era obligat prin lege să le dea partenerilor contractuali externi 30% din valoarea contractului, dar nu putea face același lucru – adică să plătească acei 30% – și pentru partenerii contractuali interni, ceea ce era absolut absurd. Adică firmele românești, atât private cât și de stat, erau categoric dezavantajate prin raport la firmele străine. Astfel că am inițiat modificarea punctuală a legislației specifice, ținând cont de interesele primordiale ale nevoilor strategice și economice ale României – dacă am demonstrat că pot face asta ca secretar de stat, cu atât mai mult voi demonstra că pot activa concret și ca parlamentar.
Care este principalul mesaj pe care Gabriel Leș îl transmite acum către fiecare sătmărean?
Eu îi rog direct pe sătmăreni să mă voteze, pentru că vreau să fac ceva concret pentru ei și pentru țara asta în care trăim. Sunt tatăl a trei copii, vreau să fac ceva pentru ca ei să aibă siguranța unui viitor mai bun, nu doar promisiunea unuia. Și ar fi bine ca sătmărenii să nu uite ceva: fie că mă votează sau nu, județul Satu Mare oricum va fi reprezentat doar de doi senatori. Unul va fi, prin natura împrejurărilor, al UDMR-ului. Celălalt sper să fiu eu, să pot fructifica frumos și concret încrederea pe care sătmărenii au avut-o în mine până acum. Pentru că așa vom putea vedea că, pentru noi, acel “dăruind vei dobîndi” este nu doar titlul unei cărți de Nicolae Steinhardt, ci chiar un mod de a ne construi viața.