SCANDAL. Protopopiatul Ortodox a CÂȘTIGAT. LIDL, la un PAS să PLECE din Satu Mare (FOTO)

Disputa dintre Propopiatul Ortodox Satu Mare și reprezentanții magazinului Lidl a fost tranșată în favoarea bisericii, cu sprijinul consilierilor ALDE și PSD. UDMR și PNL lipsindu-le un singur vot pentru a putea trece proiectul în favoarea magazinului Lidl.

Concret, conducerea Protopopiatului Ortodox Satu Mare și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care va fi amplasat viitorul magazin Lidl din vecinătatea Catedralei ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Mai exact, magazinul ar fi amplasat cu spatele la lăcașul de cult, ceea ce a stârnit nemulțumirea reprezentaților cultului ortodox.

Interesant este că la ședința Consiliului Local de astăzi, 28.07.2016, reprezentanții Bisericii Ortodoxe, în frunte cu protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, au fost însoțiți de către mai mulți credincioși, destul de vocali.

”Vă rog să depolitizați acest subiect. Suntem aici mai multe religii. Dacă în fața unei biserici de-a dumneavostră (se adresează consilierilor UDMR, n.red.) s-ar pune un magazin, ce ați face?! (…)Așa cum s-au găsit bani pentru sensul giratoriu, așa se pot găsi bani și pentru repoziționarea magazinului”, a spus protopopul ortodox de Satu Mare Ioan Socolan.

Reprezentantul concernului Lidl, Cosmin Man, a declarat că proiectul nu poate suferi modificările solicitate de către Protopopiatul Ortodox. Mai mult, acesta a spus: ”România este o țară destul de mare, avem unde să investim”. În concluzie, șansele sunt destul de mari ca cei de la Lidl să abandoneze proiectul de la intersecția Crinul.

O credincioasă a afișat pe parcursul ședinței Consiliului Local o icoană

O credincioasă a afișat pe parcursul ședinței Consiliului Local o icoană

Cosmin Man – reprezentantul Lidl, a DETALIAT de ce nu se poate repoziționa magazinul. ”A fost o propunere cu întoarcerea magazinului. Pe lângă faptul că din punct de vedere urbanistic, peste tot în țară unde am autorizat proiecte, și personal am autorizat zeci de proiecte în România, se respectă anumite reguli și principii de urbanism. De asta avem un regulament de urbanism. La fel, există anumite fluxuri, implicit circulație tehnologică în magazin, discutăm de trasee de instalații, trasee de frig și așa mai departe. Întoarcerea clădirii ar presupune niște modificări în aceste fluxuri care nu suntem dispuși să ni le asumăm, pentru că presupun niște costuri mai mari pentru noi. (…) Noi am venit în fața Primăriei Satu Mare cu o propunere de proiect, fezabilă, întemeiată, cu beneficii pentru toți”, a declarat Cosmin Man.

Conducerea Primăriei Satu Mare a menținut poziționarea inițială și susține că amplasarea viitorului magazin nu este o problemă reală. Cea mai mare problemă o va reprezenta fluidizarea traficului în intersecția de la Crinul, susține edilul șef sătmărean.

“Eu regret din punct de vedere personal că nu a trecut acest proiect de pe ordinea de zi cu investiţia supermarketului LIDL. (…) Au fost nişte semne de întrebare, în primul rând în ce priveşte sistematizarea intersecţiei Crinul, dar consider că acele probleme s-ar fi putut remedia. Eu voi mai avea o discuţie şi cu reprezentantul investitorului, o să mai încerc să-i conving să revenim în Consiliul Local cu proiectul LIDL, sper că vom putea să cădem de comun acord şi cu Biserica  Ortodoxă. Trebuie să înţeleagă fiecare că dacă o investiţie privat, care se preconizează să fie realizată pe un teren privat, îndeplineşte condiţiile urbanistice şi de legalitate consider că noi nu avem altceva de făcut şi teoretic ar trebui să votăm ca atare”, a declarat Kereskenyi Gabor.

Inregistrare-domenii-728x90

11 Comments on "SCANDAL. Protopopiatul Ortodox a CÂȘTIGAT. LIDL, la un PAS să PLECE din Satu Mare (FOTO)"

 1. ORASULUI ASTA II SPUNE SATU MARE DECI DE CE NUVINE LIDL IN SA INCER E IN CARPATI 2 UNDE PE FANTANELE ESTE UN TEREN PRIVAT MARE POATE S-ARINTELEGE CU PROPRIETARUL SI AM AVEA SI NOI UN SUPERMARCHET !!!CE SPUNETI D-LOR MAN SI PTIMAR?!

  View Comment
 2. Acest mijloc de indobitocire in masa numit biserica ,începe sa taie si sa spanzure in tara asta.Sa mai crezi in Dumnezeu cu asemenea …… in biserica!

  View Comment
 3. Omull de Serviciu | iulie 28, 2016 at 22:39 |

  Nu prea inteleg ce spune primarul. Daca totul e ok si urbanistic si privat si legal deci trebuie sa votam pentru, atinci de ce mai trebuie supus votului?! Votul consfinteste legalitatea sau urbanismul?! Ei bine, legea nu se supune la vot in consiliul local. Sper… In realitate sunt alte motive pentru care necesita supunerea la vot, asa ca explicatiile primarului sunt praf in ochi.

  View Comment
 4. Nits Janos | iulie 29, 2016 at 00:26 |

  Pentru Omul de Serviciu.
  Planurile urbanistice conform legii trebuiesc aprobate de C.L. lucru, care se exprimă prin votul consilierilor. Pentru ca să fie votat, planul urbanistic prezentat, trebuie să respecte în totalitate legislațiile urbanistice și nu numai, exprimate prin raporturile și avizele de specialitate. Istoricul, pentru care nu s-a votat astăzi acest proiect este prea lungă de a inșira aici. Technic, nu erau cel puțin 12 voturi ”pentru” (numai 11) ca proiectul să fie aprobat.

  View Comment
 5. Nu va inteleg. Magazinul Profi de pe BRASOVULUI este foarte aproape de Biserica si deranjeaza pe NIMENI. Totul este perfect normal. Magazinil acesta cu ce ar deranja asa TARE?

  View Comment
 6. Panait Raluca | iulie 29, 2016 at 10:09 |

  Oameni buni sa fim seriosi nu are ce cauta un magazin langa o biserica, langa biserica de ce nu e un parc mic cu multa verdeata si liniste, asa ar trebui sa fie. Sa ne intelegem nu sunt incantata de marea biaserica construita chiar nu-mi place dar asta e. Tot cu acordul Primariei au inceput lucrarile acum cu multi ani in urma. Cat despre Lidl ca vrea sa plece din oras ma pufneste rasul, un santaj mai ieftin nici ca se putea. Dragi manageri de la Lidl sunt locuri destule in oras unde puteti sa veniti cu un nou magazin, dar nu veniti cu acest santaj de doi bani, nu va place va doresc drum bun, e plin orasul de magazine, bani sa avem ca de magazine nu ducem lipsa. Cam asa vad eu lucrurile un simplu cetatean care isi doreste un oras frumos, sa nu mai construim aiurea fara nici o logica.

  View Comment
 7. Parerea mea este ca biserica ortodoxă în ultima vreme la nivel national a luat-o pe aratura. Când vezi preoti ortofocsi care se rănesc cu bogățiile strânse de la asa zisi enorias model, cel care nu se nu-i bun si dupa toate astea ii scoate in strada. Probabil biserica ORTODOXA vrea sa puna mana pe acrl loc. Nu uitati oameni buni Preoții au fost cei care au indemnat lumea sa il huiduiasca pe Isus.

  View Comment
 8. Ca un fost cetatean al asezarii urbane (nu pot sa-l numesc oras) Satu Mare ma bucur sa vad ca decizia mea de a ma muta dintr-o societate prinsa in secolul XII a fost inspirata. In schimb, ma intristeaza sa vad ca in Romania secolului XXI exista o mentalitate atat de medievala. Se plangea lumea ca in tara nu se realizeaza nimic, nu religia si un fanatism nejustificat duc la un nivel de trai ridicat. Ci dezvoltarea economie, a comertului, creearea locurilor de munca etc. Intr-un oras adevarat un subiect atat de penibil nici nu ar ajunge pe ordinea de zi a Consiliului Local. Si stimabila doamna Panait, stati linistita ca nu cei 90.000 de oameni care formeaza polulatia orasului (polulatie in scadere) sunt piata de desfacere a concernului. Aceeasi piata de desfacere o gasesc in Cluj-Napoca intr-un singur cartie spre exemplu. Loc unde ar primii o autorizatie de constructie si ar construi magazinul in 3 luni de zile. Deci vor pleca. Traiti in lumea reala doamna si nu in cartile cu povesti.

  View Comment
 9. Antonescu Ioan | iulie 29, 2016 at 18:42 |

  De ce nu s-a construit biserica mai in spate cu 200 m si se facea un parc frumos in fata.Ce a pazit arhitectul orasului? Probabil ca pe aici a zburat o cioara , a facut un caca si hai sa facem aici o biserica cu o arhitectura arhaica, care nu mai merge in sec XXI.In plus este un foarte mare pericol de accidente ,deoarece enoriasii trec peste drum fara a tine cont de trafic.Biserica are una din cele mai proaste amplasamente din Satu Mare

  View Comment
 10. Se plangea lumea ca in tara nu se realizeaza nimic, nu religia si un fanatism nejustificat duc la un nivel de trai ridicat. Ci dezvoltarea economie, a comertului, creearea locurilor de munca etc. Intr-un oras adevarat un subiect atat de penibil nici nu ar ajunge pe ordinea de zi a Consiliului Local. Si stimabila doamna Panait, stati linistita ca nu cei 90.000 de oameni care formeaza polulatia orasului (polulatie in scadere) sunt piata de desfacere a concernului. Aceeasi piata de desfacere o gasesc in Cluj-Napoca intr-un singur cartie spre exemplu. Loc unde ar primii o autorizatie de constructie si ar construi magazinul in 3 luni de zile. Deci vor pleca. Traiti in lumea reala doamna si nu in cartile cu povesti.

  View Comment
 11. Din pacate se plangea lumea ca in tara nu se realizeaza nimic, nu religia si un fanatism nejustificat duc la un nivel de trai ridicat. Ci dezvoltarea economie, a comertului, creearea locurilor de munca etc. Intr-un oras adevarat un subiect atat de penibil nici nu ar ajunge pe ordinea de zi a Consiliului Local. Si stimabila doamna Panait, stati linistita ca nu cei 90.000 de oameni care formeaza polulatia orasului (polulatie in scadere) nu va mirati ca nu vin tineri acasa ,de ce sa vina ? , sa vada cun Consiliul Local se apleaca in fata preotilor fara sa gandeasca la binele popuatiei cun fac alti alesi in alte orase se gasesc piete de desfacere intr-un singur cartie spre exemplu cat la oi in toate. Loc unde ar primii o autorizatie de constructie si ar construi magazinul foarte repede , in schimb la noi nu, asta este noi suntem de vina ca tacem si deci vor pleca. Traiti in lumea reala dragi cetateni si ce urmeaza sa luam masuri sau sa suportam noi alegem, noi suportam si biserica si primaria si consiliul judetean.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.


*


Citește articolul precedent:
Accident rutier cu VICTIME! DOI copii au fost RĂNIȚI

Închide