PROTEST la Satu Mare. Guvernul împinge spre faliment operatorii autohtoni de pe piața jocurilor de noroc și o predă multinaționalelor
Guvernul României, prin măsurile pe care a anunțat că vrea să le adopte, împinge spre faliment operatorii autohtoni de pe piața jocurilor de noroc și o predă multinaționalelor, avertizează reprezentanții unui grup de firme organizatoare de jocuri de noroc din județul Satu Mare. Guvernul a anunțat recent un nou val de taxe pentru firmele din domeniu.
”Taxa de licențiere pentru un operator ar urma să crească de la 75.000 de euro la 150.000 de euro, după ce în 2022 această taxă a fost majorată de la 20.000 de euro la 75.000 de euro, taxa de autorizare de la 4.600 la 5.300 de euro/trimestru, după ce tot în 2022 a fost mărită de la 3.600 la 4.600 euro/trimestru, la care se mai adaugă o noua taxă suplimentară pentru fiecare aparat de 300 până la 500 de euro”, explică reprezentanții grupului de firme organizatoare de jocuri de noroc din județul Satu Mare.
În plus, Guvernul a anunțat că vrea să impună și o garanție de un milion de euro, pe care își pot permite să o plătească doar multinaționalele. Prin această măsură, ar fi scoase de pe piață mai mult de două treimi dintre companii. Această măsură favorizează în mod clar companiile străine de profil, care dețin mii de aparate în întreaga Românie și învârt zeci/sute de milioane de euro și ar ucide micii operatori autohtoni, cum sunt cei care dețin între 75 și 400 de aparate. Aceștia din urmă nu au de unde să strângă acea garanție de un milion de euro”, mai arată reprezentanții grupului.
”După ce operatorii autohtoni vor fi eliminați, întreaga piață de 2 miliarde de euro va reveni multinaționalelor, care oricum dețin deja agenții și puncte de lucru în fiecare oraș al țării. Pentru Guvern nu contează că și noi, operatorii autohtoni, avem sediul fiscal în România, nu în diverse offshoruri, plătim o mulțime de impozite și taxe către bugetul de stat și avem angajați cărora le asigurăm un loc de muncă. Tot ce e autohton trebuie falimentat ca să rămână toată piața multinaționalelor, cu reale influențe în mediul politic și decizional din România”, concluzionează reprezentanții grupului de firme organizatoare de jocuri de noroc din județul nostru.
În cursul zilei de ieri, reprezentanții Asociației Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR) și Patronatul Organizatorilor, Producătorilor și Exploatatorilor de Jocuri de Noroc (EXPROGAME) au transmis Guvernului și Ministerului de Finanțe o adresă conținând o serie de propuneri în scopul creșterii încasărilor la bugetul de stat provenind din această industrie astfel încât să nu fie eliminați de pe piață operatorii autohtoni, lăsând astfel cale liberă multinaționalelor.