PROTEST. Avocații din Satu Mare nu vor intra în sălile de judecată (cu excepția cazurilor urgente)
Avocații din întreaga țară au stabilit o zi în care nu vor intra în sălile de judecată (cu excepția cazurilor urgente), ca urmare a disfuncționalităților identificate în sistemul judiciar, astfel încât 4 octombrie a fost denumită ” O zi fără avocați, ziua în care justiția nu există!”. Totodată, această zi este dedicată expunerii problemelor cu care se confruntă profesia de avocat, informează consiliul Baroului Satu Mare, prin decanul Vlad Baculescu.
Redăm mai jos comunicatul transmis către PresaSM: ”Prin acest demers dorim să inițiem un dialog între toți factorii decizionali și reprezentanții corpului profesional al avocaților, care să aibă ca finalitate identificarea măsurilor ce trebuie adoptate și implementate în vederea asigurării cadrului necesar exercitării profesiei de avocat, corespunzător statutului avocatului de partener indispensabil al actului de justiție și exigențelor cerute de necesitatea asigurării unei asistențe juridice de calitate.
Considerăm că multe din deficiențele actuale ale sistemului judiciar pot fi remediate pe baza unei conlucrări instituționale oneste între toți cei implicați în înfăptuirea justiției, inclusiv a puterii legislative și executive acolo unde este cazul, în sprijinul destinatarului actului de justiție, care este cetățeanul. Întreaga profesie a întâmpinat în ultima perioada mari dificultăți, printre care am aminti în principal nerespectarea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor. În acest sens, facem referire la termenele indelungate acordate de instanţe, durata exagerată a etapei scrise a procesului, soluţionarea îngreunată a majorităţii dosarelor, având ca factor declanșator principal numărului redus de judecători. Intervalul de circa 6 luni între momentul la care se iniţiază un anumit demers juridic şi primul termen de judecată generează nemulţumirea vădită a clienţilor şi diminuează încrederea oamenilor în sistemul de justiţie.
Alte deficiențe ale sistemului ,reclamate de avocați, sunt reprezentate de limitările care îngreunează liberul acces la justiţie al cetățenilor, cauzate de cuantumul nerezonabil al taxelor. Valoarea excesivă a taxelor judiciare de timbru în unele situaţii ( în special procesele de partaj), împiedică sau descurajează părţile să iniţieze demersurile judiciare. Am aminti și ineficienţa practică a legislaţiei ajutorului public judiciar care nu este corelată cu realităţile economice din prezent. Actualul sistem nu permite justiţiabililor care au nevoie de asistenţă juridică să acceadă la aceasta.
O altă problemă care necesită a fi expusă are în vedere întârzierile sistematice la plata oficiilor către avocați. În acest an s-au înregistrat întârzieri inacceptabile la plata onorariilor din oficiu pentru prestaţiile executate, cu precădere în faza de urmărire penală (la nivelul Parchetelor), la aproape toate Barourile din ţară. Unele instanțe de judecată reduc cuantumului cheltuielilor de judecată ,reprezentând onorariul avocaţial, până la sume derizorii, după criterii subiective şi fără luarea în considerare a obligaţiilor fiscale aferente veniturilor avocaţiale.
Dorim să atragem atenția asupra unei chestiuni care la acest moment aduce atingere profesiei de avocat, respectiv măsurile fiscale care au fost adoptate recent, cu încălcarea principiilor consacrate legislativ, al contributivității, al legalității și al justei așezări a sarcinilor fiscale care vor avea un impact economic deosebit de grav asupra pieței serviciilor, implicit asupra profesiei de avocat, cu efect direct asupra onorariilor percepute justițiabililor, îngreunând și mai mult liberul acces la actul de justiție.
Acestea sunt o parte din problemele semnalate de avocați, pe care dorim să le aducem în atenția instituțiilor cu care colaborăm. Totodată dorim ca expunerea de mai sus să aibă ca efect o conștientizare a necesității imperative de respectare a misiunii și rolului Avocatului într-un Stat de Drept”.